Skocz do zawartości

Jak działa ładowarka bezprzewodowa? Czym jest Qi?

Komentator

Pomocna odpowiedź

Jak działa ładowarka bezprzewodowa? Czym jest Qi?

Ładowarka bezprzewodowa, która bazuje na zjawiskach znanych z transformatorów, to coraz popularniejszy gadżet. Warto zatem wiedzieć, jak działa ładowarka bezprzewodowa. Przekazywanie energii na odległość było celem wielu wynalazców. Dlaczego więc korzystamy np. z takich ładowarek dopiero od kilku lat?

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Bardzo fajny artykuł 🙂  Czy mógłbym prosić o jakieś rozwinięcie tematu ładowania indukcyjnego samochodów elektrycznych? Wcześniej wydawało mi się to rozwiązanie niezbyt praktycznie, ale poniższy film zaprezentował to w bardzo dobrym świetle. Ładowanie z mocą ok 50 kW i straty w okolicach 10% procent. Robi to wrażenie tym bardziej, że uniesienie samochodu powoduje zwiększenie mocy ładowania 😄 

• Lubię! 1

@Tomson1105 miło słyszeć, że artykuł się podoba. Dzięki za sugestię co do kontynuacji, zapisuję na listę tematów. Nie mogę obiecać, że temat ten zostanie poruszony w najbliższej przyszłości, ale informacja odnotowana 🙂

• Lubię! 1

Nie spodziewałem sie, że "spotkam" tutaj p. Piotra Góreckiego! Teraz wiem, że nie opuszczę Was do śmierci 🙂 bo to autor rzetelny, nadzwyczaj kompetentny, z rzadkim darem przekazywania swojej ogromnej wiedzy w prosty sposób. Wierzę, że cały zespół jest równie dobry (przepraszam, czy to w ogóle możliwe?😉) ale dopiero muszę się o tym przekonać bo jestem tu nowy. Pozdrawiam serdecznie. Cieszę się, że tu trafiłem. 

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@IrekDioda witam na Forbocie 🙂 Miło słyszeć, że artykuł się podobał. Zachęcam do lektury innych poradników - Pan Piotr współpracuje z nami od niedawna, ale przez lata pojawiało się u nas wiele ciekawych artykułów również od innych autorów. Tutaj można znaleźć wszystkie artykuły dostępne na Forbocie: https://forbot.pl/blog/kategoria/artykuly

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.