Skocz do zawartości

Serwo TowerPro SG-5010 i niedziałający detach

Pomocna odpowiedź

Napisano

Taki mały problemik.

Mam w robociku kilka różnych serw. Jako że ustrojstwo jest zasilane z akumulatora i wolałbym, aby prądu bez sensu nie żarło, wyłączam wszystkie serwa które nie są w danej chwili obciążone (lub obciążenie jest zbyt małe, aby poruszyć wyłączonym serwem). Czyli po prostu wyłączam sygnał PWM (na sterowniku pwm.setPWM(kanał, 0, 0)).

I wszystkie mi ładnie się wyłączają, tylko te co żrą najwięcej prądu - czyli SG-5010 - nie chcą.

Pytanie: coś robię źle czy ten typ tak ma?

@TrekerNie - chcę wprowadzić serwo w coś w rodzaju "luzu". Konkretniej: serwo osiąga pewne położenie i dalej ma siedzieć cicho (tzn. nie reagować na ewentualne przesunięcia orczyka).

Taka prosta konstrukcja: ręka robota z pojedynczym serwem barkowym.

Jeśli ręka jest w położeniu "na dole" serwo powinno być odłączone. Nie interesuje mnie w tej chwili dokładne rzeczywiste położenie ręki (bo w końcu to robot który jeździ, przyspiesza, hamuje, kręci się, a 25 cm ręka która swobodnie wisi ma jednak swoją bezwładność i potrafi obrócić serwem). W "Maliniaku" mam serwa MG-995, które zachowują się dokładnie tak jak chcę. Tu zastosowałem SG-5010 (kupowałem różne różności w Botlandzie, akurat tych MG nie było a jeśli chodzi o resztę parametrów te SG wydały mi się nawet lepsze). No i niestety - ręka osiąga pozycję spoczynkową (w tym przypadku opiera się na podpórce), serwa powinny być wyłączone żeby niepotrzebnie nie próbować korygować pozycji... a nie chcą się wyłączyć i co chwila próbuje skorygować położenie ręki.

Jeśli się nie da to jakoś to przeżyję - najwyżej wsadzę jakiegoś mosfeta co mu wyłączy całą rękę.

Dodam tylko, że chcę dodać czwarty przewód do serwa, czyli będę miał możliwość odczytu rzeczywistego położenia (przynajmniej mniej więcej) przez mikrokontroler.

• Lubię! 2

Jasne, teraz rozumiem. Przeszukam później moje zapasy - jeśli uda mi się znaleźć takie serwo to sprawdzę u siebie. Jak nie wrócę tutaj dziś z odpowiedzią to znaczy, że niestety nie znalazłem takiego egzemplarza.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...