Skocz do zawartości

Kilka pytań odnośnie XC9572XL (CPLD)

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, jako że jestem nowy pzdr all 🙂. No, ale do rzeczy. Kupiłem sobie układ: http://sklep.avt.com.pl/p/pl/488619/kurs+programowania+ukladow+cpld.html

I teraz mam 2 pytania:

1. Zasilanie, daje sie do niej poprzez ARK'a, ale nie wiem gdzie dać +, a gdzie -...., czy moglibyście mi podpowiedzieć? I jaka bateria, dodam że musi być dla tej płytki 12v dc.

2. Czy do tego zestawu, da sie podłączyć prosty wyświetlacz, monochromatyczny?

3. I czy da sie na tej płytce, zrobić robota, który wykrywa przeszkody, i zawraca (czyli jesli czujnik zwróci "1" to na wyjściu do silników cpld zmienia + z -, i robot jedzie do tyłu.

Dziękuję Wam za odpowiedzi

PS: Nie wiem czy w good dziale to umieściłem, jeśli nie, proszę o przeniesienie, ale błagam, nie kasujcie tego postu

3. I czy da sie na tej płytce, zrobić robota, który wykrywa przeszkody, i zawraca (czyli jesli czujnik zwróci "1" to na wyjściu do silników cpld zmienia + z -, i robot jedzie do tyłu.

Wszystko się da, ale na tej płytce brakuje elementu mocy, który mógłby sterować silnikiem. Nie zmienia to faktu, że porwałeś się z armatą na komara. Do tego, do czego chcesz użyć tej płytki, wystarczyłby mikrokontroler AVR, którego obsługę i programowanie zrozumiałbyś z całą pewnością szybciej niż obsługę CPLD

Ok, ale dalej pozostaje pytanie, jak w ogl. to uruchomić!? Bo jest ARK, ale nie wiem czy dać plus na lewo, czy na prawo, a nigdzie w tutkach z płyty nie ma tego jak to podłączyć

Poważnie nic nie ma - przeszukałem (bo to jest w pdfie), i nie ma nic. A czy coś sie stanie jak podłącze to źle?

Jedyne co jest cyt. "Jeżeli przekaźnik nie działa, być może

zasilanie było podłączone odwrotnie?

Taka sytuacja może prowadzić do

uszkodzenia tranzystora T5 i konieczna

będzie jego wymiana."

Tak się niechcący składa, że mam EdW nr 8/2008 z tym kursem i opisem tej płytki. Zasilanie w postaci napięcia 12V podłącza się do złącza Z2, plus jest do nóżki "wewnętrznej", minus do nóżki bliżej tej dziury w rogu. Misusowa nóżka jest połączona ze ścieżką, która biegnie wokół całej płytki.

Powiem ci, że gorszego kursu wybrać nie mogłeś, a już tak bardziej serio, jeśli masz problemy z podłączeniem zasilania, to nie chcę wiedzieć co będzie dalej.

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...