gregholubek Napisano Październik 1, 2022 Udostępnij Napisano Październik 1, 2022 Czesc, jestem nowy w temacie.. inspiracją do rozpoczecia przygody z arduino było użytkowanie motocykla z zainstalowaną elektryczną kontrolą przepustnicy - był to add on niefabryczny w kawasaki GPZ 900. Motocykl sprzedałem i teraz mam kolejny i zamarzyłem o podobnym rozwiązaniu. Nie jestem pewien co sterowało servo w porzednim .. 4 lata nie było potrzeby dotykania się sprawy - bezawaryjny, ale pomyślałem o Arduino. Jestem na etapie: servo sterujace przepustnicą reaguje na ruch manetki (potencjometra) prawidłowo.. natomiast nie umiem dodac do sketch kolejnych funkcji: - przycisk blokady położenia servo - przyciski krokowego przesuwu w prawo i w lewo z utrzymaniem zadanej pozycji servo - przycisk reset do polozenia "0" - diody "on" i "off" Mam nadzieję, ze to nie jest zupełnie off topic .. i ktoś sie pochyli nad moim zmartwieniem za co z góry dziekuję. w załczeniu schemat poglądowy Grzegorz Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Październik 3, 2022 Udostępnij Październik 3, 2022 @gregholubek realizacja takiego projektu jest dość ryzykowna. Oczywiście można to zrobić, ale w tym wypadku każdy błąd może zakończyć się bardzo źle. Zastanów się czy na pewno chcesz to realizować w docelowy sposób, czy ma to być tylko testowy układ na biurko. Przy realizacji prawdziwego projektu musiałby zadbać o porządne serwo, dobre filtrowanie zasilania, trzeb byłoby też zapomnieć o płytkach stykowych i luźnych przewodach - taki układ zbierałby masę zakłóceń. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
matsobdev Październik 7, 2022 Udostępnij Październik 7, 2022 (edytowany) Wypadki sie zdarzaja a jak by po takim zdarzeniu ktos dopatrzyl sie moda, to regres murowany. A to tylko finansowa odpowiedzialnosc, choc moze isc z astronomiczne kwoty. Dodalbym od siebie jeszcze, odnoscnie kwestii technicznej - jakis podsystem ktory by wykryl awarie np. okablowania itp., tak zeby wszystko sie nawzajem pilnowalo. Edytowano Październik 7, 2022 przez matsobdev Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
gregholubek Październik 8, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 8, 2022 Dzięki matsobdev, to jest dobry pomysł z tym podsystemem, w zasadzie mam już sketch prawie gotowy, i tak teraz kombinuję jaki podsystem stworzyc aby przy: barku prądu, awarii okablowania, awarii etc. servo wrociło do pozcji 0 stopni ... Co do ryzyka uzywania pełna racja... chociaż nie świadomie jezdziłem czyms takim 4 lata.. rowniez dlugie trasy. OMG Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
matsobdev Październik 8, 2022 Udostępnij Październik 8, 2022 Disclaimer znowu, ze tak nie powinno sie robic. Serwo to mozna tez timerem 555 i potencjometrem sterowac. Moze sa serwa z mechanicznym powrotem do krancowego polozenia. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »