yaeger Napisano Październik 5, 2022 Udostępnij Napisano Październik 5, 2022 Witam, jestem początkujący czy ktoś może mi powiedzieć dlaczego w tym układzie notorycznie przepalają mi się tranzystory? Bodacious Turing.pdf Zasilacz: 12v 500mA czujnik wilgotności: M335 tranzystory: NPN 2N2222A rezystory: (100+47) * 4 silniki: Mini Pompa do wody - DC 3V / 6V - 1W - 100l/h Projekt służy do podlewania roślin w pokoju, wszystko działa dobrze przez kilka, kilkanaście dni, a później zaczynają otwierać się tranzystory na stałe i już kilka razy zalałem szafkę na ubrania, na której mam rośliny. Silniki uruchamiam poleceniem 'digitalWrite(pin, HIGH)' Gdy próbowałem ustawić PWMem bez rezystorów, tranzystor padał od razu po 2 sekundach. Silnik chodzi zawsze tylko jeden i max kilkanaście sekund. Natężenie prądu na wyjściu arduino jest w granicach 20mA. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Październik 6, 2022 Udostępnij Październik 6, 2022 @yaeger witam na forum 🙂 Brak najważniejszej informacji - ile pobierają te silniki/pompki. Ale tak naprawdę, a nie w teorii. Czy zmierzyłeś ile prądu pobiera silnik, gdy faktycznie pompowana jest woda? To może być zupełnie inna wartość niż test "na sucho". 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Elvis Październik 6, 2022 Udostępnij Październik 6, 2022 (edytowany) Tranzystory 2N2222A powinny sobie radzić takimi prądami bez problemu. Przepalają się raczej z braku zabezpieczenia - między kolektor, a emiter tranzystora trzeba dodać diodę lub inny element zabezpieczający. Edytowano Październik 6, 2022 przez Elvis Doczytałem jak wygląda zasilanie, wycofuję moje uwagi 2 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post Christophorus Październik 6, 2022 Popularny post Udostępnij Październik 6, 2022 Potrzebna jest dioda zabezpieczającą np. 1N4001 (lub podobna) dołączona równoległe do silniczka, katodą do plusa zasilania. Każdy silniczek musi mieć osobną diodę zabezpieczającą. Ewentualnie tranzystory, rezystory w obwodach ich baz i diody zabezpieczające można zastąpić jednym układem scalonym ULN2804. 3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Elvis Październik 6, 2022 Udostępnij Październik 6, 2022 @Christophorus Masz rację, trochę z rozpędu napisałem o diodzie przy kolektorze-emiterze. To też zadziała, ale lepiej dać zabezpieczenie przy silniku niż tranzystorze. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
yaeger Październik 7, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 7, 2022 Dziękuję za odpowiedzi. Będę musiał kupić kilka diod, odpiszę za jakiś czas. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
yaeger Październik 25, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 25, 2022 Po wielu godzinach zszarganych nerwów, odpuściłem sobie temat tranzystorów i założyłem moduł przekaźników. Diody zabezpieczające nic nie dały. Włączając komendą: analogWrite(pin, 20); tranzystory padają po kilku sekundach. Elektronikiem to ja chyba nie będę. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Treker (Damian Szymański) Październik 25, 2022 Udostępnij Październik 25, 2022 @yaeger pokaż na schemacie jak dokładnie podłączyłeś te diody - może tam jednak znajdziemy jakiś błąd? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Christophorus Październik 26, 2022 Udostępnij Październik 26, 2022 Z opisu z pierwszego postu wynika iż korzystasz z zasilacza 12V 500 mA, a silniczki są na napięcie 3/6V. Jeśli są one zasilane napięciem 12V z zasilacza to po pierwsze są one przeciążone. Po drugie bardziej istotne jest to, że zasilanie tych silniczków 2-4 krotnie wyższym napięciem 12V (pomijam spadki na tranzystorach) powoduje większy prąd płynący w obwodzie. Prąd ten może przekraczać prąd kolektora tranzystorów 2N2222A stąd ich uszkodzenia pomimo zastosowania diod zabezpieczających. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »