pocjan Napisano Listopad 24, 2022 Udostępnij Napisano Listopad 24, 2022 (edytowany) #include <Servo.h> Servo myservo; // create servo object to control a servo // twelve servo objects can be created on most boards int pos = 0; // variable to store the servo position void setup() { myservo.attach(9); // attaches the servo on pin 9 to the servo object } void loop() { for (pos = 0; pos <= 180; pos += 1) { // goes from 0 degrees to 180 degrees // in steps of 1 degree myservo.write(pos); // tell servo to go to position in variable 'pos' delay(15); // waits 15 ms for the servo to reach the position } for (pos = 180; pos >= 0; pos -= 1) { // goes from 180 degrees to 0 degrees myservo.write(pos); // tell servo to go to position in variable 'pos' delay(15); // waits 15 ms for the servo to reach the position } } Witam, zaznaczam że jestem zielony z programowania, potrzebuję zmodyfikować załączony kod , aby po naciśnięciu przycisku ramię robiło obrót pełny 0-180-0 a następnie zatrzymywało się w poz. 0, sterowanie proste włącz/wyłącz, po wyłączeniu ramię w poz. 0. Edytowano Listopad 24, 2022 przez pocjan zmiana treści
Treker (Damian Szymański) Listopad 24, 2022 Udostępnij Listopad 24, 2022 @pocjan witam na forum Chętnie pomożemy, ale powiedz na czym dokładnie utknąłeś? Co dokładnie masz na myśli pod hasłem włącz/wyłącz - będziesz odłączał urządzenie od prądu, czy będzie ono włączone cały czas, a ruch ma się odbywać po naciśnięciu przycisku?
pocjan Listopad 24, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 24, 2022 Witam ponownie, chciałbym aby karmnik działał w wyznaczonych porach, miałem na myśli zwykły wyłącznik czasowy, chyba że istnieje jakiś inny sposób, fotokomórka odpada bo kocur jak zauważy że działa to będzie co chwile podżerać, a tak 2 x dziennie po małej porcji x cały tydzień. Przycisk też wchodziłby w grę bo są takie karmniki z klapką, do której zamontowałbym przycisk, tylko nie wiem czy kocur będzie na tyle pojętny i nauczy się naciskać klapkę, ale można zaryzykować. Dzięki serdeczne za zainteresowanie się sprawą.
Treker (Damian Szymański) Listopad 25, 2022 Udostępnij Listopad 25, 2022 @pocjan to masz tutaj dwie opcje - albo zrobić to porządnie w taki sposób, że dodasz tam zegar czasu rzeczywistego (RTC) i układ będzie o stałych godzinach uruchamiał mechanizm. Albo możesz też obejść ten problem robiąc coś takiego, że serwomechanizm będzie poruszał się raz po włączeniu zasilania, a cały układ podłączysz przez zasilacz, który... będzie wpięty do jakiegoś smart gniazdka z opcją tworzenia harmonogramów. Drugie rozwiązanie to straszna prowizorka, ale jeśli nie chcesz nauczyć się programowania Arduino i zakup takiego gniazdka nie robi Ci różnicy to będzie to dla Ciebie po prostu najłatwiejsze rozwiązanie. Daj znać, w którą stronę chcesz iść, bo nie wiem czy po prostu chcesz mieć taki działający "karmnik", czy chcesz się nauczyć programowania Arduino, a to jest tylko przykładowy projekt
pocjan Listopad 27, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 27, 2022 (edytowany) ze względu na prostotę skłonny raczej będę do opcji 1b, czyli z wykorzystaniem wyłącznika czasowego (mam go na stanie, zasilacz 9V 1A też), który będzie uruchamiał serwomechanizm, , opcja 1a jest ciekawa, jeśli to nie byłoby trudne do wykonania poszedł bym także w tym kierunku powiedzmy sobie z ciekawości, może trochę poczytam w zimowe długie wieczory i potem podejmę próby, dzięki za ukierunkowanie. Edytowano Listopad 27, 2022 przez pocjan korekta 1
Treker (Damian Szymański) Listopad 28, 2022 Udostępnij Listopad 28, 2022 W takim razie, jeśli układ ma zadziałać raz po włączeniu to w praktyce wystarczy, że przeniesiesz zawartość funkcji loop na koniec funkcji setup
pocjan Listopad 28, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 28, 2022 dzięki za pomoc, wracając do wersji pierwszej chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób kod zegara RTC wstawić do kodu serwomotoru, mniej więcej czuję temat, wiem że dzwonią, tylko nie wiem w jakim kościele
Treker (Damian Szymański) Listopad 28, 2022 Udostępnij Listopad 28, 2022 @pocjan niestety to nie działa w taki sposób, że weźmiesz jeden kod, wkleisz w drugi i zadziała. Całkowicie rozumiem Twój punkt widzenia, bo wiem, że dopiero zaczynasz. Jednak naprawdę nie ma większego sensu, aby robić to taką metodą prób i błędów. Musiałbyś przynajmniej przejść przez zawartość tego kursu Arduino. Mówię to na bazie XX lat obserwacji innych początkujących. Tylko się zniechęcisz podczas takich ślepych prób
matsobdev Listopad 28, 2022 Udostępnij Listopad 28, 2022 (edytowany) Może poszukaj gotowca do odczytu godziny z RTC, czy ustawiania alarmu (wbudowanego, jeśli jest albo lepiej modułu - dokładniejszy) i wtedy taki kurs przyspieszony modyfikacji gotowca, żeby PWM dorobić do obsługi serwomechanizmu - "kilka" linijek do tego dopisać. Obsługa GPIO (PWM), jakiś warunek, pętla, na bieżąco możesz się doszkolić, co potrzebne i osiągnąć cel. Edytowano Listopad 28, 2022 przez matsobdev 1
pocjan Listopad 28, 2022 Autor tematu Udostępnij Listopad 28, 2022 Twoje sugestie wezmę pod uwagę, spróbuję przejść kurs, aby to wszystko zrozumieć. 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »