Skocz do zawartości

Kod do silnika krokowego

Pomocna odpowiedź

@ekolog o jaką bibliotekę chodzi? Umieściłeś ten temat w dziale związanym z mechaniką, ale zakładam, że jednak nie chodzi o żadne biblioteki do programów CAD.

• Lubię! 1
(edytowany)

Jeśli chodzi o bibliotekę dla Arduino to znajdziesz ich wiele. Po wpisaniu w GOOGLE zapytania "arduino stepper" możesz trafić np. do serwisu arduino.cc gdzie znajdziesz np.  to. No ale jak powiedziałem tych bibliotek jest z pewnością więcej - eksperymentuj.

Edytowano przez Belferek
  • Lubię! 1

Jak @Belferek wspomniał, libsów jest cała masa...generalnie sterowanie krokowcem jest tak proste że można się często obejść bez bibliotek..(to tylko pin od kierunku i pin od kroków) i praktycznie działa...powiedz coś więcej o projekcie gdzie chcesz wykorzystać ten krokowiec

(edytowany)
29 minut temu, farmaceuta napisał:

(to tylko pin od kierunku i pin od kroków)

A to chyba zależy od drivera, ale generalnie w dużym uproszczeniu tak jest.

Edytowano przez Belferek
16 minut temu, Belferek napisał:

A to chyba zależy od drivera, ale generalnie w dużym uproszczeniu tak jest.

Tak tak..mi chodziło o stery typu step/dir...te są najprostsze do sterowania, bo są chyba jeszcze na 4 piny gdzie się podaje odpowiednią sekwencje, ale szkoda na nie czasu i pinów moim zdaniem😜

(edytowany)
5 minut temu, farmaceuta napisał:

bo są chyba jeszcze na 4 piny gdzie się podaje odpowiednią sekwencje, ale szkoda na nie czasu i pinów moim zdaniem😜

Niekoniecznie szkoda czasu. Te dodatkowe linie sterujące to np. mikrokroki jak np. w tym DRV8825 (zobacz).

Całkiem fajna sprawa z tymi mikrokrokami :-).

Edytowano przez Belferek
18 minut temu, Belferek napisał:

Niekoniecznie szkoda czasu. Te dodatkowe linie sterujące to np. mikrokroki jak np. w tym DRV8825 (zobacz).

Całkiem fajna sprawa z tymi mikrokrokami :-).

Nie no mikrokrok to ja wiem że to fajna sprawa😉 (mam te stery) mi chodziło o użycie sterowników typu UL2003 czy jakoś tak...te to już trudniejsze do sterowania i przestarzałe ogólnie, no i jakiś libs by się do nich przydał żeby się nie męczyć samemu..

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...