Skocz do zawartości

Jak działa płyta indukcyjna? Czym są prądy wirowe?

Komentator

Pomocna odpowiedź

Jak działa płyta indukcyjna? Czym są prądy wirowe?

Czy kuchenka indukcyjna, płyta indukcyjna, płyta elektryczna, indukcja i płyta ceramiczna to jedno i to samo, czy nie? Wątpliwości wynikają z faktu, że określenia te nie są precyzyjne. Zacznijmy więc od rozróżnienia tych nazw, aby możliwe było wytłumaczenie, jak działa płyta indukcyjna i co warto o niej wiedzieć?

UWAGA, to tylko wstęp! Dalsza część artykułu dostępna jest na blogu.

Przeczytaj całość »

Poniżej znajdują się komentarze powiązane z tym wpisem.

Płyty są pokrywane m.in. tworzywem szklano-ceramicznym, cytując podlinkowaną Wikipedię: materiał mający wiele właściwości zarówno szkła jak i bardziej tradycyjnej ceramiki krystalicznej. Tworzywo jest formowane jako szkło a następnie częściowo krystalizowane poprzez obróbkę cieplną. Stąd w artykule informacja, że jest to taki "rodzaj szkła".

---

Posty, które nie były zgodne z PPF zostały wydzielone do tego tematu.

---

Aktualizacja: zaktualizowana została sekcja "Jak działa płyta indukcyjna?".

• Lubię! 1

A mam takie jedno pytanie - dlaczego dotykając ręką garnka położonego na pracującej kuchence indukcyjnej nie zostaje mi porażeni prądem? Co by się stało a przypadku gdyby do kuchenki nie było podłączone uziemienie?

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

10 godzin temu, fafa2337 napisał:

A mam takie jedno pytanie - dlaczego dotykając ręką garnka położonego na pracującej kuchence indukcyjnej nie zostaje mi porażeni prądem? Co by się stało a przypadku gdyby do kuchenki nie było podłączone uziemienie?

Z doświadczenia bycia kopanym przez prąd:

minimalne napięcie by odczuć impuls to ok. 50-70V (zależy od grubości naskórka).

granica akceptowalnego bólu to ok. 800V

powyżej 200kHz zwykle nawet nie poczujesz impulsów niezależnie od napięcia, ale może uszkodzić skore i organy wewnętrzne 

A teraz odpowiedź:

(AFAIK) kuchenka zwiększa prąd, nie napięcie. Napięciem ciężko cokolwiek podgrzać, więc wartość jest nawet niższa niż dopuszczalna (24V dla urządzeń domowych)

Gdyby nie była uziemiona to obudowa mogłaby mieć przebicie i kopać zasilaniem sieciowym (celowo nie użyłem określenia napięcie, bo w przypadku porażeń prądem istotna jest moc źródła porażenia)

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.