Skocz do zawartości

Malowanie konstrukcji mechanicznej

Pomocna odpowiedź

No ja również mogę polecić Montanę - musi schnąć szybko i dobrze się trzymać, bo przecież jest stworzona głównie do graffiti 🙂 W takich sklepach również jej szukaj (Chrom na przykład). Cena też jest niezła: ~15zł.

Ok, dzięki. Teraz trzeba jeszcze tylko się na kolor zdecydować.

Mam jakieś przeczucie, że powstają też inne całkowicie czarne konstrukcje (🙂), więc może czas zdecydować się na inny kolorek 😋?

Podłączę się do tematu, bo polecany spray na pewno się przyda 🙂

Ale jeśli robimy robotowi obudowę z laminatu i wystają nam główki śrubek, to czym to zamalować?

Np. spray, tylko trzeba pamiętać, że każde odkręcanie/przykręcanie śruby to oderwane fragmenty lakieru i na to chyba nic się nie poradzi. Widziałem jednak w Leroy'u śruby kolorze 'złotym' (mosiężne) i chyba czarnym (oprócz wkrętów)

Ale spray na przykręcone śruby się nie nadaje za bardzo, bo pomalujemy wszystko wkoło 😕

Kup taśmę maskującą, taka żółta w dziale z farbami w Leroy Merlin i obklej dookoła śruby (można jej krawędź wsunąć pod łepek jak się da), do taśmy przyklej też kawałek worka/papieru, rozłóż na części, których nie chcesz pomalować i już masz zabezpieczone wszystko..

A to, że przy przykręcaniu/odkręcaniu coś porysujesz... Pewnych rzeczy nie przeskoczysz. Nawet czarne śruby z Castoramy są tak na prawdę tylko pomalowane i z czasem farba odłazi.

Osobiście nie widzę sensu w malowaniu śrub. Nie prościej wkręcić śrubę poniżej poziom zewnętrznej warstwy obudowy i zamaskować wgłębienie na przykład kawałkiem gumy albo cuś ?

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...