Skocz do zawartości

Dobór elementów do rzeczywistej automatyki domowej

Pomocna odpowiedź

@_LM_ Do rolet wewnętrznych znalazłem tego typu silniczek tylko pytanie czy potrzebny by był jakiś sterownik raczej tak?

https://allegro.pl/oferta/naped-silnik-rolet-wewnetrznych-czarny-12189257282?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_dio_wyposazenie_pla_pmax&ev_campaign_id=17959859211&gclid=EAIaIQobChMIrIHqwLHe_AIViqOyCh37TAQVEAQYASABEgKjmvD_BwE

Najgorsze ze przydalyby sie jakies obliczenia w przypadku doboru takiej rolety

4 minuty temu, Burza22 napisał:

potrzebny by był jakiś sterownik raczej tak?

Tak w aukcji jest tylko silnik. Będziesz musiał zrobić do tego zasilanie i ewentualne zabezpieczenie przed przekręceniem mechanizmu w jedną lub drugą stronę. 

a co myślisz o takim rozwiązaniu ? Pozycjonowanie albo przez ilosc kroków albo przez czujniki halla tylko nie wiem jak dokladnie wyliczyc maksymalne obciazenie czy taki silniczek da radę?

SILNIK KROKOWY 28BYJ-48 STEROWNIK ULN2003 ARDUINO

https://botland.com.pl/silniki-krokowe/12807-silnik-krokowy-z-przekladnia-28byj-48-5v-01a-003nm-ze-sterownikiem-uln2003-5904422306410.html?cd=18298825138&ad=&kd=&gclid=EAIaIQobChMIwsm41bje_AIVwqOyCh1KjwBAEAQYASABEgLtVvD_BwE

3 minuty temu, Burza22 napisał:

SILNIK KROKOWY 28BYJ-48 STEROWNIK ULN2003 ARDUINO

Taki silniczek jest w stanie poruszyć wskazówkę zegara, i to jeśli jest z tych lżejszych. Może jako przyszły inżynier mógłbyś poczytać coś na temat momentu obrotowego i tym podobnych firdymałków z fizyki na poziomie gimnazjum, bo aż wstyd odpowiadać na takie pytania.

Moja rada: stosuj gotowe rozwiązania napędów (tak normalnie postępuje inżynier/projektant). Temat pracy to Arduino a nie mechaniczna konstrukcja napędów czegokolwiek.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...