Skocz do zawartości

zasilacz step-up albo step-down sterowany elektronicznie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej!

Mam w planach zmodować podkładkę chlodzącą pod laptopa, do tego chcę użyć dwóch wentylatorów EKWB Vardar 12V 0.12A, plus może dorzucić jakieś esp32 (bo tych mam więcej) i jakiś mały wyświetlacz. I potem wpadłem na pomysł że fajnie by było jakkolwiek sterować prędkością wentylatorów, tu przyszła na myśl opcja regulacji napięcia, ale chciałbym to robić z poziomu esp32. Jest coś co na to pozwala i nie kosztuje miliona monet? To nie musi być precyzyjne, podziałka 1v wystarczy w zupełności. Czy może się w to nie bawić i sterować wentylatory prosto z PWM (o ile się da przez ESP)?

@ethanak  czyli właściwie muszę znaleźć częstotliwość PWM dla tych wentylatorów i tyle? co jeśli chciałbym sterować obydwoma z jednego pinu? muszę wtedy jakoś, nie wiem, mnożyć częstotliwość 2x czy nie?

8 godzin temu, jand napisał:

Od jakiegoś czasu analogWrite() jest zawarte w core (od wersji 2.0.1)- biblioteka nie jest potrzebna.

A, dobrze wiedzieć.

Dnia 18.02.2023 o 23:46, jand napisał:

Oczywiście wentylatora nie można podłączyć bezpośrednio po ESP, potrzeby jakiś wzmacniacz.

Myślałem o tym, by zasilanie dla wentylatorów było oddzielne, na zasadzie, że wentylatory mam wpięte prosto do zasilacza 12v i obok przetwornica step-down do 3.3v dla ESP. tylko tutaj mam też pytanie, jeśli wentylatory działają na 12v, a ESP na 3.3v, to czy podpinając PWM między jednym a drugim nie spalę układu ESP?

Powiem tak: nigdzie nie ma podane jakiego sygnału potrzebuje ten wiatrak... można sobie gdybać, ale to tylko gdybanie.

Spróbuj znaleźć jak to się podpima pod rpi.

(edytowany)

PDF. No i uważaj na palce. Jakiś mocniejszy ze starego zasilacza na 16 V goniony z grillem za blisko i łopatę urwało. PWM przez rezystor nie zaszkodzi, może na 3,3 ruszy.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...