Skocz do zawartości

Zakup Drukarka 3d wymiar

trupek56

Pomocna odpowiedź

Witam,

Poszukuję drukarki o jednym określonym wymiarze. Mianowicie chodzi o szerokość, która nie może przekroczyć 380mm (chodzi o całkowitą szerokość).

Wszystkie drukarki jakie przeszukiwałem mają niestety ten wymiar 400-410mm, a stół roboczy potrafi być między 220mm do 300mm bez zmiany szer. całkowitej.

Prosiłbym o poradę, jestem dosłownie laikiem w temacie druku 3d, jednak sam temat mnie interesuje jako majsterkowicza/nałogowego zbieracza :P.

Jeżeli chodzi o wskazany wymiar, to oczywiście mógłbym większą, jednak musiałbym ją podnieść na określonym miejscu. Jest to rozwiązanie, jednak dla mnie każda przestrzeń użytkowa ma znaczenie, a ta byłaby bez przeznaczenia :)

Proszę o pomoc. Przejrzałem już Anet A3, Ender 3, Artillery Hornet, Artillery Sidewinder X2 i niestety żadna z przyzwoitym stołem roboczym o w miarę przystępnej cenie (dla laika) niestety wymaga dołożenia "przestrzeni nieużytkowej".

Dzięki za pomoc z góry :)

jeszcze znalazłem drukarkę Artillery Genius Pro, która już wymiarem bardziej pasuje 🙂 Jeżeli są jacyś użytkownicy (lub osoby które znają tą drukarkę) to również proszę o opinie 🙂 Cena jak widać po przykładach: ok 1000zł ale parę stówek nie stanowi problemu 🙂

Zależy co chcesz drukować. Z autopsji wiem, że bardzo rzadko drukuje się przedmioty, które mają więcej niż 15-18cm w najdłuższym wymiarze, a takie parametry spokojnie spełniają małe bedslinger'y. Np. Kingroon KP3S.

Zależy też czy szukasz drukarki, która drukuje czy drukarki, przy której chcesz popracować by drukowała... W pierwszym przypadku raczej bym nie oszczędzał, ale jeżeli masz czas to spokojnie druga opcja wchodzi w grę... Przy chińskim sprzęcie warto być i mieć pod ręką gaśnicę, bo nigdy nie wiadomo co tam się stanie, o ile nie sprawdzisz wszystkiego sam, bo kontrola jakości istnieje tylko na papierze.

• Lubię! 2

Dziękuję za odpowiedź!

Na pewno przyjrzę się wymienionej drukarce 🙂 Zastanawiałem się tylko czy jednoramienna budowa nie wpłynie na jakość wydruku? Czy może to tylko przy takich prędkościach, jakie nie powinny być osiągane na sprzęcie "premium do 1000zł" 😛 

Jeżeli przy domowej to nie ma znaczenia, to na pewno przejrzę również opcje jednoramienne 🙂

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

3 godziny temu, trupek56 napisał:

Czy może to tylko przy takich prędkościach, jakie nie powinny być osiągane na sprzęcie "premium do 1000zł"

To akurat zależy od mechaniki. W podanym przypadku drukarka posiada prowadnice szynowe dla osi X i Y, które są znacznie lepszym rozwiązaniem niż klasyczne rolki często stosowane w tanim sprzęcie (np. Ender 3).

Sądzę, że przy realnych prędkościach druku raczej nie ma to znaczenia... Do 100mm/s najpewniej żadne, powyżej może lekko wpłynąć na jakość, ale większe problemy będą pochodzić z innych źródeł.

Są też jednoramienne drukarki "premium" np. Prusa mini lub RatRig V-Minion, które są oparte na podobnej konstrukcji i drukują bardzo dobrze. Byle nie przesadzać z prędkością... Chociaż i tak ciężko drukować szybciej niż 120mm/s bez większych modyfikacji.

Poszukaj sobie recenzji na zagranicznym YouTube 😉 Tam rozwieją Ci wątpliwości. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.