Skocz do zawartości

Nodemcu V3 + tft 1.8' 7735 i lib TFT_eSPI - problemy z obrazem.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, próbuję odpalić ekran z driverem 7735 oraz biblioteką TFT_eSPI i niestety mam tylko około 1/2 ekranu a do tego obraz jest od tyłu jakby liczby były pisane po hebrajsku do tego są jakby odbiciem lustrzanym ... Miał ktoś podobnie ? Może ktoś cos podpowiedzieć ?

W pliku User_Setup.h oprócz samego drivera dla 7735 trzeba dodatkowo wybrać jego "podgatunek".

W okolicach linii nr 100 tego pliku znajdują się dodatkowe definicje dla 7735, z których jedną trzeba odkomentować (a którą, to pewnie kwestia paru prób).

• Lubię! 1

Jeżeli to ta płytka z gniazdem na kartę sd, to działa mi ona bez problemu z tą biblioteką (musiałem sobie nieco zmodyfikować fork, bo mam parę pinów puszczonych przez expander a nie bezpośrednio).

Jak polegniesz, to mogę podesłać konfig.

15 godzin temu, jand napisał:

W pliku User_Setup.h oprócz samego drivera dla 7735 trzeba dodatkowo wybrać jego "podgatunek".

W okolicach linii nr 100 tego pliku znajdują się dodatkowe definicje dla 7735, z których jedną trzeba odkomentować (a którą, to pewnie kwestia paru prób).

próbowałem chyba juz wszystkich opcji .... ogolnie to dramat dopiero zaczęło wyświetlać cos jak zmieniłem ustawienia ale nie pod nodemcu ani 8266 tylko pod esp32 - szok ... poza tym udało mi się lustrzane odbicie obrócić ale nic więcej . nadal mam mrówki na połowie ekranu i nic nie mogę z tym zrobić ;/  pod libem adafruit dziala bez problemu ... Jednak wole TFT_eSPI bede to meczył dalej .... ;/

15 godzin temu, jand napisał:

Teraz wlasnie przeanalizowalem  aukcje odskosnookich i tam jest driver 7735S a nie 7735 - roznica w literce moze tu leży problem ?

(edytowany)

Np. 7789, różne podwersje jakieś dwie porównując, mają np. nieco zmienioną konfigurację rejestru określającą odczyt z pamięci. No właśnie tam lustro itp. do ustawienia. Nie wiem, jakieś "nieudane" partie, gdzie nie można wykorzystać wszystkiego, więc powiedziano, że tej opcji nie ma, tylko trzeba ustawić bit na 1 zawsze. Pokaż jak wygląda obraz, jak powinien, zawsze lepiej działa na wyobraźnię.

Ok pół ekranu? Może z pamięci wypluwa na panel jakby był poziomo, ale w pionie.

Edytowano przez matsobdev
1 godzinę temu, matsobdev napisał:

Np. 7789, różne podwersje jakieś dwie porównując, mają np. nieco zmienioną konfigurację rejestru określającą odczyt z pamięci. No właśnie tam lustro itp. do ustawienia. Nie wiem, jakieś "nieudane" partie, gdzie nie można wykorzystać wszystkiego, więc powiedziano, że tej opcji nie ma, tylko trzeba ustawić bit na 1 zawsze. Pokaż jak wygląda obraz, jak powinien, zawsze lepiej działa na wyobraźnię.

Ok pół ekranu? Może z pamięci wypluwa na panel jakby był poziomo, ale w pionie.

jakoś tak to wygląda , pol 1/3  ekranu. lustro już ogarnięte .

335681245_658006516090989_7598559310345865106_n.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...