Skocz do zawartości

Problem z zasilaniem z płytki stykowej

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry,

Pewnie błahy temat, ale jakoś pomysły mi się skończyły.

Do płytki stykowej dokupiłem sobie moduł zasilacza do płytek stykowych, zasilacz 12V i 1A. Cacy zasilanie na płytce jest 5v i 3,3V.

Problem jest w tym, że jak podam zasilanie na LCD 16x2 z tej płytki i na czujnik DHT22 też , z tej płytki nic się nie dzieje. Na wyświetlaczu widzę tylko kratki, a nie mój kod to znaczy to co zaprogramowałem i czujnik temperatury ma status błąd. Miernikiem sprawdziłem jest zasilanie 5V, prądowo też wyrabia, a nie działa. Jeśli podepnę to wszystko pod płytkę arduino tam gdzie jest 5V i czujnik temperatury do 3,3V to wszystko działa. Widać dane na wyświetlaczu i czujnik mierzy temperaturę. Coś robię nie tak, ale za cholerę nie wiem co może być. 

Mam taki moduł zasilania

https://botland.com.pl/moduly-zasilajace/1482-modul-zasilajacy-do-plytek-stykowych-mb102-33v-5v-5904422300739.html

i płytkę stykową

https://botland.com.pl/plytki-stykowe/19943-plytka-stykowa-justpi-830-otworow-5904422328610.html

Mam drugą płytkę stykową tylko mniejszą i jest to samo.

Może macie jakiś pomysł, bo mi się skończyły.

(edytowany)

A jak podłączasz lampkę do gniazdka to potrzebujesz dwóch bolców czy wystarczy jeden?

Edytowano przez ethanak
1 godzinę temu, piotrredel napisał:

Dlaczego tak trzeba zrobić ?

Napięcie to różnica poziomów, a by zmierzyć różnicę poziomów potrzebny jest jakiś punkt odniesienia. Jeśli układ zasilany jest z kilku źródeł zasilania to trzeba połączyć ich masy, aby ten punkt odniesienia był jednakowy. Inaczej pomiar między jednym, a drugim punktem nie będzie dawał nic sensownego.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
1 godzinę temu, ethanak napisał:

A jak podłączasz lampkę do gniazdka to potrzebujesz dwóch bolców czy wystarczy jeden?

No dwóch i miałem dwa, ale @Treker wyjaśnił, o tym jakoś nie pomyślałem. Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...