Skocz do zawartości

Przykładowe, podstawowe podłączenie tranzystorów

Pomocna odpowiedź

9 godzin temu, Treker napisał:

@Dimar witam na forum 🙂 Co dokładnie chcesz uzyskać? Przykładowe, podstawowe podłączenie tranzystorów opisane zostało w kursie podstaw elektroniki, dokładnie tutaj: https://forbot.pl/blog/kurs-elektroniki-tranzystory-bipolarne-w-praktyce-id4315

Co dokładnie nie jest dla Ciebie jasne?

dzięki za odpowiedz Treker 🙂 no chodzi mi o najprostsze podłączenie czyli biorę jeden tranzystor i chcę zrobić jeden obwód w którym będę mógł regulować częstotliwość włączania i wyłączania tranzystora, ok rozumiem że konieczny będzie rezystor regulowany i eksperymentowałem już ale wynik zawsze taki sam czyli obwód jest cały czas zamknięty (dioda świeci mniejsze żarówki też) a bardziej mnie interesuje co zrobić żeby obwód był załączany i rozłączany w jakichś odstępach czasu np dioda świeciła i następnie gasła i tak w pętli 🙂 a nie za pomocą "ręcznego zwierania" ok chyba teraz jasno opisałem 🙂 i tak przy okazji to szkoda że w kursie nie zaczęliście od właśnie pojedynczego tranzystora bo jak bym np ja to zrozumiał to wówczas może łatwiej by mi było przyswoić zrozumienie jak działa taki multiwibrator 🙂 choć zrobiłem i działa to nie pojmuje jak to się dzieje 🙂 a fajnie by było to skumać 🙂 (i tak całkiem nawiasem mówiąc jak czegoś nie kumam i przechodzę do dalszych etapów kursu to się trochę zniechęcam do dalszego odkrywania 🙂 no ale może ja tak mam więc jakoś może sobie z tym poradzę 🙂 )

18 godzin temu, Dimar napisał:

a bardziej mnie interesuje co zrobić żeby obwód był załączany i rozłączany w jakichś odstępach czasu np dioda świeciła i następnie gasła i tak w pętli 🙂 a nie za pomocą "ręcznego zwierania" ok chyba teraz jasno opisałem 🙂

Tylko, że tranzystor nie służy do tego. To nie jest element, który sam z siebie sprawi, że dioda będzie świeciła z jakąś częstotliwością. Takie efekty można uzyskać łącząc więcej elementów (jest to opisane w dalszej części kursu). Jednak podstawowe podłączenie pojedynczego tranzystora jest opisane właśnie w tym artykule, który podlinkowałem. Tranzystor "wzmacnia prąd bazy" i w żaden sposób nie generuje pulsowania diody. Taki efekt uzyskasz, gdy prąd bazy będzie "pulsował" - można to zrobić ręcznie (tak jak sam pisałeś), dodając więcej elementów (projekt z kolejnej części kursu) lub za pomocą np. Arduino.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...