Skocz do zawartości

Brak komunikacji z Arduino Nano

Pomocna odpowiedź

4 minuty temu, matsobdev napisał:

Ale jak tymczasowo, to warto się bawić w czujniki? Pasek klinowy by się znalazł? Są pompy na pasek, z Peugeota 205, 309. Choć montaż używanych części układu hamulcowego (i nie tylko) jest nielegalny. Główne pytanie. Jak wymiana alternatora przygotuje całość na inny silnik?

aktualny alternator ma poniżej 100A ładowania, cała modyfikacja auta polega na tym, że będa dodatkowe akumulatory, już w tej chwili dołżenie CarAudio spowodowało że aku jest wiecznie niedoładowany, a co dopiero jak będzie więcej bajerów (auto wyprawowe), musze mieć altek 200A, później będzie silnik 200kM, teraz mam 80 ;), ale ten silnik 200kM ma pompę VACU na rozrządzie i jest fabrycznym rozwiązaniem Nissana, więc później wrócę do tego rozwiązania.

(edytowany)

Monitor powinien działać od razu, zawsze możesz spróbować inny, typu prosty Termite. Tylko wtedy nie może być ten z Arduino używany. Generalnie możesz spróbować sam Termite bez niczego, albo nawet prosty skrypt:

@echo off
mode con: cols=50 lines=16
PowerShell ^
$bol = 1; ^
$port = new-Object System.IO.Ports.SerialPort COM23,921600,None,8,one; ^
$port.DTREnable = $True; ^
do {try{$port.open(); $bol = 0} catch{$bol = 1}; Start-Sleep -Milliseconds 20} while ($bol -eq 1); ^
while ($true) {$port.ReadLine()}

Wklejasz do pliku, zapisujesz jako *.bat i jest terminal, tylko porty ustawiasz swoje.

Ja bym z audio zrezygnował, żeby potem nie rezygnować marzeń i płacić komuś za Merca. Tak tylko 😄

Edytowano przez matsobdev
  • Lubię! 1
(edytowany)
2 godziny temu, Radek_sl napisał:

jeszcze głupie pytanie , ale jak mogę w czasie rzeczywistym monitorowac dzialanie programu?

Radziłbym przerzucenie się na coś nieco mocniejszego, co ma na "dzień dobry" debuger np: https://botland.store/stm32-discovery/19769-stm32f411ceu6-blackpill-v31-development-board-with-stm32f411ceu6-microcontroller-weact-studio-5904422347536.html oraz o wiele większe możliwości niż biedny AVR, zdaje się że STki można programować w arduino 🙂 

EDIT piszę to, jeśli faktycznie potrzebujesz podglądu "na żywo", w AVR też się da ale gra nie jest warta świeczki 

Edytowano przez _LM_
5 minut temu, matsobdev napisał:

A co do sytuacji teraz, lepiej chyba drugiego altka dołożyć.

W zasadzie....  I tak muszę kupić drugi, to może rzeczywiście, tylko nie myślałem o tym jak spiąć je do kupy żeby razem ładowały, odseparować uklady? oryginalny zostawić tak jak jest, a drugi akumulator z dodatkowymi odbiornikami z drugiego altka tylko masa wspólna?

11 minut temu, matsobdev napisał:

Takie coś ma prawo działać. Jakieś napinacze, rolki, jest z czego wybierać.

Byłem w garażu - nie ma miejsca na drugi altek, wracamy do punktu wyjścia ;), jeszcze poszukam altka 200A z pompą, ale jak nie znajdę idę w elektryczne Vacu

24 minuty temu, _LM_ napisał:

Radziłbym przerzucenie się na coś nieco mocniejszego, co ma na "dzień dobry" debuger np: https://botland.store/stm32-discovery/19769-stm32f411ceu6-blackpill-v31-development-board-with-stm32f411ceu6-microcontroller-weact-studio-5904422347536.html oraz o wiele większe możliwości niż biedny AVR, zdaje się że STki można programować w arduino 🙂 

EDIT piszę to, jeśli faktycznie potrzebujesz podglądu "na żywo", w AVR też się da ale gra nie jest warta świeczki 

Mam pod ręką ESP 32, zaraz skompiluję program pod niego.

(edytowany)

Jak już czujniki mają iść w ruch, to szukałbym styczników, które w samochodach stosowano, jeśli w ogóle na tej zasadzie się to odbywało. Instrukcje Haynes mają fajne schematy elektryczne, styki w czujnikach pokazane, choć w katalogach sklepów też takie coś się pojawia. Styczniki temperatury i ciśnienia zastosowanie mają, podciśnienia - ja się nie spotkałem - tylko co widziałem u siebie. Czujnik 200, a pompka ile? Nowe samochodowe zamienniki 400.

Edytowano przez matsobdev
3 godziny temu, matsobdev napisał:

Uczciwa cena 😄

Uczciwa cena to by była, gdyby postawił kumplowi piwo 😛 Ale fakt, części samochodowe często mają sporo interesujących elementów... Tylko głównie te starsze, bo w nowych jest sporo OEM'ów bez żadnej dokumentacji 😞 

11 minut temu, H1M4W4R1 napisał:

Uczciwa cena to by była, gdyby postawił kumplowi piwo 😛 Ale fakt, części samochodowe często mają sporo interesujących elementów... Tylko głównie te starsze, bo w nowych jest sporo OEM'ów bez żadnej dokumentacji 😞 

Piwo ? Na jednym się nie skończyło,  graty wydlubalem , ale potem trzebabylo omówić implementację w starym nissanie 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...