Radek_sl Napisano Kwiecień 10, 2023 Udostępnij Napisano Kwiecień 10, 2023 Hej koledzy przy próbie wgrania szkicu mam taki komunikat : Szkic używa 6666 bajtów (21%) pamięci programu. Maksimum to 30720 bajtów. Zmienne globalne używają 487 bajtów (23%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 1561 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów. avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 1 of 10: not in sync: resp=0x6d avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 2 of 10: not in sync: resp=0x6d avrdude: stk500_recv(): programmer is not responding avrdude: stk500_getsync() attempt 3 of 10: not in sync: resp=0x6d DObrze myślę że brak sterowników? To jest nowe Nano wyjęte z opakowania, ale kupione chyba z 5lat temu. Co poradzić?
Radek_sl Kwiecień 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 10, 2023 szukam gdzie to jest, ale nie mogę odnaleźć
Radek_sl Kwiecień 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 10, 2023 jeszcze głupie pytanie , ale jak mogę w czasie rzeczywistym monitorowac dzialanie programu? Do tej pory robiłem cos co efekty wyśwoetlało na wyświetlaczu, a jak chce sprawdzić dzialanie ukladu który nie ma żadnych wskaźników zadziałania?
ethanak Kwiecień 10, 2023 Udostępnij Kwiecień 10, 2023 1 minutę temu, Radek_sl napisał: jak mogę w czasie rzeczywistym monitorowac dzialanie programu? A do kompa jest podłączony? Bo jeśli tak to masz Serial i możesz tam sobie różne fajne rzeczy wypisywać, np: void setup() { Serial.begin(9600); } void loop() { Serial.print("Działam już "); Serial.print(millis()/1000); Serial.println(" sekund"); delay(1000); }
Radek_sl Kwiecień 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 10, 2023 Jest podłączony i po zaznaczeniu Old Bootloader prograł został łyknęty
Radek_sl Kwiecień 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 10, 2023 Wygląda na to że jest ok program ma też wszystko potrzebne do wyświetlania. DObra walczę dalej
Radek_sl Kwiecień 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 10, 2023 A jeszcze jedno [pytanie, znalazłem mase czujnikow ciśnienia, a czy sa czujniki podciśnienia do arduino ?
H1M4W4R1 Kwiecień 10, 2023 Udostępnij Kwiecień 10, 2023 7 minut temu, Radek_sl napisał: A jeszcze jedno [pytanie, znalazłem mase czujnikow ciśnienia, a czy sa czujniki podciśnienia do arduino ? Gotowych modułów dla "podciśnienia" raczej nie znajdziesz, a jak już to nie są to zbyt tanie zabawki... Chyba, że wystarczy "namiastka" takiego modułu https://www.aliexpress.com/item/1005001869801986.html - nie są zbyt dokładne, ale dla amatorskich zastosowań powinny być OK
Radek_sl Kwiecień 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 10, 2023 Stanąlem przed koniecznością wymiany pompki podcisnienia w samochodzie z takiej na alternatorze na elektryczną, a do tego potrzebuję pompkę podciśnienia, jakiś zbiorniczek, i właśnie czujnik aby pompka nie pracowała non stop tylko utrzymywała stałe podciśnienie w zbiorniczku. Może to i amatorskie zastosowanie, ale jednak to hamulce w samochodzie, wolałbym mieć raczej coś co mnie nie zawiedzie zbyt szybko;) Chyba kupię gotowy włącznik podciśnieniowy, zapłacę 200 PLN ale będzie w miarę pewny.
matsobdev Kwiecień 10, 2023 Udostępnij Kwiecień 10, 2023 Generalnie ingerencja w układ hamulcowy. Ja bym poszukał gotowca elektrycznego, co będzie sam utrzymywał podciśnienie na zadanym poziomie. Dobrze byłoby potem to zalegalizować. Jak lampka podświetlenia tablicy się nie będzie palić, pół biedy, ale jak jakieś najechanie się zdarzy, to dobry powód dla ubezpieczalni, żeby nie płacić.
Radek_sl Kwiecień 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 10, 2023 Dużo prawdy w tym co piszesz, ja przygotowuje auto do wymiany silnika, pierwszym krokiem jest wymiana alternatora na taki 200A, szukalem takiego z pompą VACU, ale niestety albo nie ma albo nie umiem szukać;), docelowo silnik który włożę bedzie miał pompę mechaniczną więc wrócę do "oryginalnego" rozwiązania, ale przejściowo musze coś mieć żeby hamować.
matsobdev Kwiecień 10, 2023 Udostępnij Kwiecień 10, 2023 (edytowany) Ale jak tymczasowo, to warto się bawić w czujniki? Pasek klinowy by się znalazł? Są pompy na pasek, z Peugeota 205, 309. Choć montaż używanych części układu hamulcowego (i nie tylko) jest nielegalny. Główne pytanie. Jak wymiana alternatora przygotuje całość na inny silnik? Edytowano Kwiecień 10, 2023 przez matsobdev
Radek_sl Kwiecień 10, 2023 Autor tematu Udostępnij Kwiecień 10, 2023 (edytowany) wrócę na chwilę do arduino IDE, jak kliknę monitor portu szeregowego i mam podłączoną płytkę, to powinno sie tam wyświetlać od razu? czy musze jakoś wywołać ten monitoring? Znalazłem odpowiedni "włącznik pompy podciśnienia" : https://pl.farnell.com/multicomp/psf109s-81-330/pressure-switch-vacuum-2-9-to/dp/1734686 do tego taka pompa : https://botland.com.pl/pompy/1995-pompa-prozniowa-12-v-sparkfun-rob-10398-5904422352332.html dwa zawory zwrotne, mały zbiorniczek i wszystko będzie jak należy. Edytowano Kwiecień 10, 2023 przez Radek_sl
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »