Skocz do zawartości

Problem z przeniesieniem projektu na płytkę uniwersalną

Kiliszek

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Tak dokładnie nie wiem z czym mam problem, ale mam przepuszczenia, jeśli ktoś podpowie bądź naprowadzi byłbym wdzięczny.

A mianowicie mam układ elektroniczny migająca dioda led (schemat i layout w załączniku) i na płytce stykowej on działa, ale jak próbuje go przenieść na płytkę uniwersalną typu "stripboard"/"veroboard" to led nie świeci. Udało mi się co prawda zrobić jeden egzemplarz na "pająku" ale chciałbym dodać trochę estetyki no i nauczyć się projektowania takich płytek.

Moje przepuszczenia to albo jest gdzieś błąd w ścieżkach, albo gdzieś jest zwarcie, albo jedno i drugie :D układ zaprojektowałem w programie DIY Layout Creator

Połączenie Vb wygląda mi na problematyczne, czy w tym przypadku ma znaczenie w której kolejności się połączą ze sobą nóżki elementów czy jest zupełna dowolność?

signal-2023-04-17-21-04-49-435.jpg

signal-2023-04-17-21-07-06-132.jpg

@Kiliszek witam na forum 🙂 Szczerze mówiąc takie układ na płytki stykowe najczęściej przenosi się "w locie" wprost ze schematu, tworzenie osobnych schematów montażowych nie jest obecnie zbyt popularne. Jeśli chcesz, to możemy sprawdzić ten układ, ale dodaj na schemacie ideowym oznaczenia rezystorów i kondensatorów, bo na schemacie źródłowym nie ma opisów.

Dnia 17.04.2023 o 21:23, Kiliszek napisał:

Połączenie Vb wygląda mi na problematyczne, czy w tym przypadku ma znaczenie w której kolejności się połączą ze sobą nóżki elementów czy jest zupełna dowolność?

W danym punkcie muszą się połączyć konkretne nóżki danych elementów. Nie jest jednak ważna w jakiej kolejności i gdzie dokładnie się połączą, najważniejsze, aby prąd mógł płynąc do właściwych wyprowadzeń.

4 godziny temu, Treker napisał:

@Kiliszek witam na forum 🙂 Szczerze mówiąc takie układ na płytki stykowe najczęściej przenosi się "w locie" wprost ze schematu, tworzenie osobnych schematów montażowych nie jest obecnie zbyt popularne. Jeśli chcesz, to możemy sprawdzić ten układ, ale dodaj na schemacie ideowym oznaczenia rezystorów i kondensatorów, bo na schemacie źródłowym nie ma opisów.

W danym punkcie muszą się połączyć konkretne nóżki danych elementów. Nie jest jednak ważna w jakiej kolejności i gdzie dokładnie się połączą, najważniejsze, aby prąd mógł płynąc do właściwych wyprowadzeń.

Umiejscowienie elementów w programie wiąże się z tym, że potrafię zrobić mnóstwo błędów podczas lutowania, i potem się okazuje, że muszę np szukać miejsce na kolejną ścieżkę, bo element się nie mieści itp. :) a płytka stykowa nie jest 1 w 1 z płytką do której montuje elementy i dlatego chciałem to najpierw zaplanować i zrobić kilka takich egzemplarzy co z kolei wiąże się z czasochłonnością procesu jak i frustracją gdzie mam umiejscowić kolejny element patrząc za każdym razem na schemat ideowy :D pewnie to kwestia doświadczenia

W załączniku dodałem oznaczenia i w lepszej jakości
Na płytce montażowej zrobiłem "przecięcia": A7, B5, F7 

P.S. Dzięki za rozwianie wątpliwości odnośnie kolejności ścieżek

uklad_montazowy.jpg

uklad_night_keeper.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Po dalszej analizie znalazłem jeden błąd który poprawiłem... pomyliły mi się nóżki tranzystorów emitera z collectorem. Ilustracja płytki montażowej jest z góry, a czemuś tranzystory potraktowałem jakby były podłączone od dołu... tylko że nadal nie działa 😐 Kolejnym podejrzanym były otwory które rozdzielały ścieżki tak jak na rysunku - wziąłem nową płytkę wykonałem otwory - sprawdziłem miernikiem czy nie ma połączeń i wlutowałem elementy - i nadal nie działa 

Byłbym mega wdzięczny gdyby ktoś coś jeszcze podpowiedział

photo1681981089.jpg

• Lubię! 1

Próbowałem przeanalizować ten schemat, ale przyznam, że aż mieni mi się w oczach. Chyba nigdy wcześniej nie sprawdzałem schematu montażowego z tego typu płytki uniwersalnej - łatwo się pogubić. Teoretycznie wszystko wydaje się poprawnie, ale może coś przeoczyłem. Może ktoś inny coś znajdzie?

Zastanawiam się tylko, czy tu nie ma jakiś innych błędów związanych z tym, że elementy polutowane są po innej stronie płytki niż na schemacie montażowym. Tranzystory poprawiłeś sam, ale co z kondensatorem i diodą. Czy one teraz nie są wlutowane też odwrotnie?

• Lubię! 1

Generalnie temat do zamknięcia 😅 dzięki za podpowiedzi, układ zaczął działać.

@Treker tak jak wspomniałeś zacząłem sprawdzać polaryzację leda i kondensatora - wszystko się zgadzało, miałem podejrzenie, że może dioda się przepaliła więc ją też sprawdziłem i osobno też działała. Wydaje mi się ze przyczyną było to, że w jednym miejscu dwie ścieżki były za blisko siebie, chyba się "dotykały" tam gdzie nie powinny - chociaż nie było widać tego gołym okiem. Usunąłem nadmiar cyny i zadziałało

• Lubię! 2

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.