Skocz do zawartości

Jak sterować dronem (silnikami drona, aby latał)

Wrxw

Pomocna odpowiedź

@Wrxw witam na forum 🙂 Budowa drona to skomplikowane zagadnienie i samo sterowanie prędkością silników to za mało (w skrócie). Jeśli jesteś osobą początkującą to zainteresuj się specjalnymi płytkami, które zostały stworzone z myślą o budowie dronów. Są tam odpowiednie czujniki, sterowniki i mikrokontroler, który pomoże w odpowiednim połączeniu wszystkich elementów. Poczytaj czym np. jest projekt ArduPilot: https://en.wikipedia.org/wiki/ArduPilot

Właśnie problem jest taki ze musze sie ograniczyćdo sliników nrf24l01 i akcelerometru. Bo kasy nie mam więcej niż tak 100zł.(Te trzy rzeczy juz kosztują więcej niż 100zł)

5 minut temu, matsobdev napisał:

Fimu jeszcze nie obejrzałem do końca ale nie rozumiem jak dron z lego moze mi pomóc z kontrolowanie prawdziwego.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Raczej nie uda Ci się zbudować latającego drona z takim budżetem - akumulator, rama, silniki, śmigła, elektronika, aparatura... Nie wiem jaki jest cel projektu, jeśli edukacyjny to może warto zmienić temat z drona na coś tańszego? A jeśli chodzi o zabawę to warto dozbierać trochę i kupić nawet najtańszego chińskiego, małego drona do zabawy. 

Przed chwilą, Wrxw napisał:

Fimu jeszcze nie obejrzałem do końca ale nie rozumiem jak dron z lego moze mi pomóc z kontrolowanie prawdziwego.

Na filmie wykorzystano LEGO do budowy "prawdziwego", latającego drona 🙂 

4 minuty temu, Treker napisał:

Raczej nie uda Ci się zbudować latającego drona z takim budżetem - akumulator, rama, silniki, śmigła, elektronika, aparatura... Nie wiem jaki jest cel projektu, jeśli edukacyjny to może warto zmienić temat z drona na coś tańszego? A jeśli chodzi o zabawę to warto dozbierać trochę i kupić nawet najtańszego chińskiego, małego drona do zabawy. 

Na filmie wykorzystano LEGO do budowy "prawdziwego", latającego drona 🙂 

Za akumulator robi stary powerbank. Jęśli chodzi o rame to mam drukarke 3d. Silniki śmigła itd. mam upatrzone na amazonie za 110zł.

Jeśli chodzi o cel to zawsze chciałem mieć drona. Ale ceny mi przeszkadzały. A jeśli chodzi o chińskie drony to miałem jednego za 150zł i nawet nie startował.

• Lubię! 1

Co do sterowania dronem, z czterema śmigłami, bo chyba taki układ będzie najprostszy. Dobrze by zgłębić teorię. Generalnie wszystko będzie działać w pętli sterowania, gdzie sterowanie silników będzie się odbywać na podstawie wskazań akcelerometru i pewnie też żyroskopu, a chyba nawet sam żyroskop wystarczy i domyślam się, że jest ważniejszym czujnikiem. Przy niedużych zmianach przyspieszenia, kąty z samego akcelerometru latają. Będzie latał jak pijany, a pewnie się rozbije. Teoretycznie taka sama moc, ale praktycznie nie. Różnice w silnikach, śmigłach, powietrzu. Jak masz drukarkę 3D to już dużo łatwiej. Ja kiedyś myślałem, żeby takiego typu konstrukcję zrobić z PCB - ciąć i lutować.

Co do filmiku. Wiadomo, Lego - nie będzie tanio, ale to prostu przedstawia w przystępny sposób drogę, jak osiągnąć cel. Np. masz trzy osie obrotu (tam: roll, pitch, yaw) przedstawione i też zobrazowane, jak odpalając poszczególne silniki obracać wokół nich. PID też się pojawia. Jakoś trzeba to ustawić, żeby za dziko nie reagowało - nie przesterowywało zbyt mocno i szybko wartość regulowana osiągał zadaną, np. kąt obrotu.

Zasilanie to też tutaj temat nie do pominięcia. Małe wysokoprądowe, LiPole, ale takie kilkanaście, czy kilkadziesiąt C. Duża moc i małą masa. Choć na kabelku też można testować z tego co się ma i jak jeden etap będzie opanowany, to można zainwestować w pewniaka i dokupić takie, co będzie można podczepić do drona.

Całe to know-how kosztuje albo i też nie. Na RPi Pico gdzieś, coś kiedyś mi się w oczy rzuciło, nie mam tego, może uda Ci się znaleźć.

Edytowano przez matsobdev

12 godzin temu, Wrxw napisał:

Za akumulator robi stary powerbank.

Powerbank raczej nie sprawdzi się w takim projekcie - akumulatory z jego wnętrza będą za ciężkie i możliwe, że zbyt mało wydajne.

12 godzin temu, Wrxw napisał:

A jeśli chodzi o chińskie drony to miałem jednego za 150zł i nawet nie startował.

W domowych warunkach podczas budowy pierwszego drona nie uda Ci się zbudować czegoś dużo lepszego od producenta, który robi to masowo. Jeśli dron za 150 zł miał problemy z lataniem to szansa na samodzielną budowę czegoś lepszego za 100 zł jest dużo niższa. Może warto po prostu kupić jakiegoś sprawdzony tani model? Przykładowo ta zabawka na Allegro ma stosunkowo dobre opinie w tym zakresie cenowym: https://allegro.pl/oferta/dron-zdalnie-sterowany-mini-ufo-akrobata-3d-oslony-11558770008 lub ten: https://allegro.pl/oferta/dron-dla-dzieci-nauka-latania-beczka-3-szybkosci-13581393330

Teraz po krótkim reserchu wiem jak go przychylać itd. ale nadal nie wiem jak np. poruszyć drona w przód.

16 minut temu, Treker napisał:

W domowych warunkach podczas budowy pierwszego drona nie uda Ci się zbudować czegoś dużo lepszego od producenta, który robi to masowo. Jeśli dron za 150 zł miał problemy z lataniem to szansa na samodzielną budowę czegoś lepszego za 100 zł jest dużo niższa. Może warto po prostu kupić jakiegoś sprawdzony tani model? Przykładowo ta zabawka na Allegro ma stosunkowo dobre opinie w tym zakresie cenowym: https://allegro.pl/oferta/dron-zdalnie-sterowany-mini-ufo-akrobata-3d-oslony-11558770008

Może dron będzie gorszy niż z fabryki ale za to łatwo mi będzie go modyfikować. Zmienić sliniki, obudowę. No i też wiem co sie może zepsuć i jak to naprawić.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.