Skocz do zawartości

Czujnik poziomu wody w zbiorniku

nebraska

Pomocna odpowiedź

Około 3metry. Czy takie czujniki muszę mieć dwa? Zależy mi żeby to było stabilne rozwiązanie. Sprawdzają różnice ciśnień? Muszę poczytać o tych czujnikach co podałeś, żeby zasięgnąć więcej informacji.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Ok dzięki za info. Czyli czujnik umieszczam nad zbiornikiem daje jeden wężyk w dół ? Czy jest też opcja jakbym ten czujnik chciał zasilać z baterii?

Wiem że go nie uspie bo nie ma takiej opcji programowo więc odłączał bym mosfetem. Tylko czy to będzie właściwe dla czujnika nie wpłynie na pomiar?

Praca przerywana nie wpływa na działanie tego przetwornika, o poborze prądu musisz doczytać w dokumentacji i oczywiście dobrać taki aby mógł pracować w zakresie ciśnień w zbiorniku. Ten który ja pokazałem jest do jednego metra. Mam je trzy założone na stacji uzdatnia wody działają bezawaryjnie chyba trzy albo cztery lata. 

EDIT i zauważ że on ma wyjście analogowe, są również z wyjściem PWM lub i2c

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

To mnie zmotywowaleś jak u ciebie tyle pracują to faktycznie super sprawa.

To bardzo dobra informacja można go zrobić na baterii i radiowo wysyłać.

Czy zbiornik musi być szczelny ?

Znalazłem takie zdj na necie 

Przewód, który idzie do dna zbiornika musi być szczelnie zamontowany tam nie może się dostać woda?

Screenshot_2023-04-26-22-10-12-089_com.android.chrome.jpg

(edytowany)

Czy wstępne testy można przeprowadzić w butelce 2L włożyć rurkę i obserwować wartości?

Kompensacje jaka wartość ustawiałes czytałem że dla wody około 750?

Edytowano przez nebraska

Kompensację czego? To jest czujnik różnicowy, ciśnienie atmosferyczne nie wpływa na pomiar. Jak najbardziej testy są potrzebne, możesz zacząć od butelki, czego tam chcesz 

Edytowano przez _LM_

7 minut temu, _LM_ napisał:

Kompensację czego? To jest czujnik różnicowy, ciśnienie atmosferyczne nie wpływa na pomiar. Jak najbardziej testy są potrzebne, możesz zacząć od butelki, czego tam chcesz 

W celu skompensowania różnych gęstości cieczy, niższa wartość wyświetla wyższą wartość w aplikacji, wyższa wartość wyświetla niższą wartość w aplikacji.

Z tego co się doczytałem.

Są też czujniki do cieczy, na Allegro widziałem taki 30PSI, czyli około 200kPA, a jeszcze inaczej 20m słupa wody, to daje dla 3m tylko 15% zakresu pomiarowego, może mieć gorszą rozdzielczość, ale może są inne tego typu.

Prosto od Chińczyka:

image.thumb.png.dc753f1f2a374028d9b22f442df66bb8.png

Za to nie ma obawy, że się woda tam dostanie.

Zresztą teraz widzę w opisie, że są też 10 PSI, to już około 7m słupa wody, tylko przed zakupem bym potwierdził w jakim zakresie on faktycznie jest.

(edytowany)

Kaczakat też ciekawa alternatywa.

Pytałem się również na innym forum i ludzie polecają ten JSN-SR04T mają używają i piszą dobre opinię czyli ten o który pytałem na początku tego tematu może na niego się skuszę. Choć ten mpx5050 te mi daje do myślenia LM napisał że używa go 4lata i pracuje bez zarzutów, ale analog jest czuły na zmianę temp, wilgotnośc i nie wiem jak to będzie się miało do pomiaru czujka będzie na zewnątrz.

Edytowano przez nebraska
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.