Skocz do zawartości

Uruchomienie LCD 2x16

Frackowiak

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie!

Od jakiego czasu interesuje się programowaniem uC, jako, że mam już pewne doświadczenie w programowanie w C++ postanowiłem zabrać za uC w tym właśnie języku.

Wyposażyłem się w zestaw (uC i programator oraz kompilator) jak na kursie: kurs

Postanowiłem teraz zabrać się za obsługę wyświetlacza LCD 16x2 (chciałbym docelowo obsłużyć takiego LCD ), ale kompletnie nie wiem od czego zacząć. Chciałbym prosić o informację w co poza wyświetlaczem muszę się wyposażyć by móc marzyć o programowaniu tych LCDków. Chodzi mi o to czy do komunikacji z takim wyświetlaczem potrzebne są jakieś biblioteki lub coś podobnego bo we wszystkich przykładowych programach jakie widziałem występują komendy które by na to wskazywały.

Z góry dzięki za wszelką pomoc i cierpliwość!

Pozdrawiam!

Temat ostatnio często powtarzany na forum...

Jak podłączyć wyświetlacz LCD do uC

Wyświetlacze LCD

1x8,
2x8,
1x16,
2x16

podłącza się i programuje dokładnie tak samo o ile mają sterownik zgodny z HD..., a zazwyczaj tak jest.

Niewielki problem może być dopiero z 4x16 i większymi...

Więcej samodzielności.

Możesz to zrobić na 3 sposoby:

- skorzystać z gotowej biblioteki zawartej w pakiecie winAVR (niestety nie pamiętam nazwy biblioteki bo z niej nie korzystam),
- skorzystać z książki: Mikrokontrolery AVR programowanie w języku C-przykłady zastosowań. - Andrzej Witkowski - w niej jest przykład biblioteki lepiej zoptymalizowanej pod LCD (opcja, z której ja korzystam) - przepisać i uzupełnić o potrzebne Tobie funkcje,
- skorzystać z gotowych programów obsługujących wyświetlacz od podstaw i wykorzystać odpowiednio zmodyfikowane pod Twój wyświetlacz funkcje,

Najmniej zabawy jest z pierwszą opcją - ale kod wynikowy jest największy.

Nikt nikomu nie każe wymyślać koła na nowo!

Jak coś jest zrobione i udostępnione do korzystania to można z tego korzystać - oczywiście z zachowaniem praw autorskich.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Dzięki za wypowiedzi!

Ogólnie postudiowałem sobie trochę bibliotekę/program Radzia i mam nadzieje, że jak przyjedzie do mnie zakupiony LCD to uda mi się wszystko odpalić🙂

No, a w miarę podnoszenia swojego poziomu może spróbuje sobie coś sam kiedyś napisać

Pozdrawiam!

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.