Skocz do zawartości

Dioda prostownicza 1N4148 i jej zachowanie

qarol

Pomocna odpowiedź

Hej. Mam pytanie o diodę prostowniczą jak w temacie. Mam w układzie zwarcie i szukam przyczyny. Moją uwagę przykuła dioda prostownicza. Gdy jest wpięta w układ mierzę ją multimetrem aby sprawdzić czy nie przewodzi prądu w kierunku zaporowym (układ odłączony od jakiegokolwiek zasilania). No i okazało się, że przewodzi. Od A do K ma standardowe 0.59V ale w drugą stronę ma 1.1V więc wylutowałem ją aby sprawdzić czy nie jest uwalona. Po wylutowaniu dioda zachowuje się prawidłowo. Nie przepuszcza prądu w kierunku zaporowym. Dlaczego tak się dzieje? 

46 minut temu, qarol napisał:

Dlaczego tak się dzieje? 

A co tam jest dodatkowo w obwodzie z tą diodą? Zamieniając końcówki pomiarowe prąd znajduje drogę przez inne obwody i trzeba sprawdzić którędy płynie. To jeszcze nie świadczy o tym że uszkodzenie jest akurat w tym miejscu.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

48 minut temu, qarol napisał:

Dlaczego tak się dzieje? 

Odpowiedź:

48 minut temu, qarol napisał:

Gdy jest wpięta w układ

Teraz zastanów się czy inny element układu nie wpływa na pomiar. Jak coś wystarczy, że przeczytasz swój wpis i możesz to bardzo szybko ustalić 😉 Bez schematu, ew. zdjęcia możemy tylko kupić kryształową kulę i liczyć, że zadziała...

@_LM_ Zmarnowałeś taką okazję na żart o kryształowej kuli 😞 

Edytowano przez H1M4W4R1

(edytowany)
2 godziny temu, _LM_ napisał:

A co tam jest dodatkowo w obwodzie z tą diodą?

Dużo jest 😅. Napisałem posta i potem nasunęła mi się odpowiedź, że faktycznie jakiś inny element układu może powodować ten odczyt. Mam wzmacniacz i bije bezpieczniki. Szukam zwarcia. Sprawdziłem mostek prostowniczy tuż za trafo i ten jest dobry. Wychodzi z niego 42 DC. Kable z mostka podpięte są pod kondensator 70V 5000 uF a z niego wychodzi "1000" innych kabli 😁. Nie bardzo wiem gdzie/jak szukać tym bardziej, że moje zainteresowanie elektroniką jest czysto hobbystyczne. 

Edytowano przez qarol

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Oj Panie, przy wzmaku o tak dużej mocy możesz zrobić więcej szkód niż pożytku. Oczywiście kibicuję i winszuję udanej naprawy ale to nie jest tak proste zwłaszcza że po zadanym pytaniu mogę stwierdzić że masz małe doświadczenie. W pierwszej kolejności postaraj się znaleźć schemat tego wzmacniacza. Nie podłączaj zasilania sieciowego bezpośrednio a przez żarówkę. Sprawdź tranzystory stopnia końcowego, nie znamy okoliczności uszkodzenia jeśli oczekujesz pomocy musisz więcej napisać. Bo jak wspomniał już @H1M4W4R1 nikt tutaj szklanej kuli nie posiada. A jak rozumiesz jesteśmy na forum technicznym więc potrzebne są konkretne i rzeczowe informacje.

Sprawdziłem 3 kondensatory, które są tuż za mostkiem: 

1. 70V - 5000 uF - wynik pomiaru 6400 uF
  2. 70V - 3000 uF dwie sztuki - wynik pomiaru 5500 uF

Nie za dużo? ESR jest na poziomie 0,42 Ohm'a. 

(edytowany)
11 minut temu, _LM_ napisał:

mogę stwierdzić że masz małe doświadczenie

Zgadza się ale lubię rozkminki

W pierwszej kolejności postaraj się znaleźć schemat tego wzmacniacza

Mam. Załączam. 

Nie podłączaj zasilania sieciowego bezpośrednio a przez żarówkę

Żarówka zamiast bezpiecznika? 

nie znamy okoliczności uszkodzenia

Ja też nie. Kupiłem takowy jako zepsuty. Po rozebraniu obudowy mogę powiedzieć, że siedział w jakiś wilgotnych warunkach. Śrubki są pordzewiałe, elementy układu z widoczną oksydacją. Najgorsze jest to, że nie widzę żadnego uszkodzonego elementu, spalonego albo okopconego. Brak uszkodzonych ścieżek. Sprzęt ma 40 lat i kondensatory pewnie do wymiany - wokół niektórych z nich widoczne drobne oznaki elektrolitu. Kiedyś miałem B&O 1100 i kondensatory były w znacznie gorszym stanie i działał (co nie oznacza, że ten B&O 3000-2 też ma działać). 

Odpiąłem kabel plusowy z mostka prostowniczego B80 C5000. Wzmak działa wtedy tzn. pali się power i podświetla wyświetlacz skali sygnału FM. Ale to tylko wskazuje że mostek B30 C350 jest sprawny. 

Domniemuję zatem, że płyty o nr 8002058 i 8050054 są sprawne a problem leży w 8002059. Z resztą ktoś tu już był przede mną bo brakuje dwóch śrubek mocujących płytkę ale nic nie było lutowane/rozlutowane. Żadnych śladów ingerencji. 

bang_olufsen_beomaster_3000_sch2.pdf

Edytowano przez qarol

Chyba, że trafo jest walnięte? Sprzęt ma przełącznik między 110/130/220/240V. Może ktoś przestawił na 110V i wpiął w 230V? Teraz widzę, że na mostku B80 C5000 mam 43V na wejściu AC ale na DC powinno być 60V a mam 42V🤨

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.