Skocz do zawartości

Dioda prostownicza 1N4148 i jej zachowanie

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej. Mam pytanie o diodę prostowniczą jak w temacie. Mam w układzie zwarcie i szukam przyczyny. Moją uwagę przykuła dioda prostownicza. Gdy jest wpięta w układ mierzę ją multimetrem aby sprawdzić czy nie przewodzi prądu w kierunku zaporowym (układ odłączony od jakiegokolwiek zasilania). No i okazało się, że przewodzi. Od A do K ma standardowe 0.59V ale w drugą stronę ma 1.1V więc wylutowałem ją aby sprawdzić czy nie jest uwalona. Po wylutowaniu dioda zachowuje się prawidłowo. Nie przepuszcza prądu w kierunku zaporowym. Dlaczego tak się dzieje? 

46 minut temu, qarol napisał:

Dlaczego tak się dzieje? 

A co tam jest dodatkowo w obwodzie z tą diodą? Zamieniając końcówki pomiarowe prąd znajduje drogę przez inne obwody i trzeba sprawdzić którędy płynie. To jeszcze nie świadczy o tym że uszkodzenie jest akurat w tym miejscu.

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1
(edytowany)
48 minut temu, qarol napisał:

Dlaczego tak się dzieje? 

Odpowiedź:

48 minut temu, qarol napisał:

Gdy jest wpięta w układ

Teraz zastanów się czy inny element układu nie wpływa na pomiar. Jak coś wystarczy, że przeczytasz swój wpis i możesz to bardzo szybko ustalić 😉 Bez schematu, ew. zdjęcia możemy tylko kupić kryształową kulę i liczyć, że zadziała...

@_LM_ Zmarnowałeś taką okazję na żart o kryształowej kuli 😞 

Edytowano przez H1M4W4R1
(edytowany)
2 godziny temu, _LM_ napisał:

A co tam jest dodatkowo w obwodzie z tą diodą?

Dużo jest 😅. Napisałem posta i potem nasunęła mi się odpowiedź, że faktycznie jakiś inny element układu może powodować ten odczyt. Mam wzmacniacz i bije bezpieczniki. Szukam zwarcia. Sprawdziłem mostek prostowniczy tuż za trafo i ten jest dobry. Wychodzi z niego 42 DC. Kable z mostka podpięte są pod kondensator 70V 5000 uF a z niego wychodzi "1000" innych kabli 😁. Nie bardzo wiem gdzie/jak szukać tym bardziej, że moje zainteresowanie elektroniką jest czysto hobbystyczne. 

Edytowano przez qarol

Oj Panie, przy wzmaku o tak dużej mocy możesz zrobić więcej szkód niż pożytku. Oczywiście kibicuję i winszuję udanej naprawy ale to nie jest tak proste zwłaszcza że po zadanym pytaniu mogę stwierdzić że masz małe doświadczenie. W pierwszej kolejności postaraj się znaleźć schemat tego wzmacniacza. Nie podłączaj zasilania sieciowego bezpośrednio a przez żarówkę. Sprawdź tranzystory stopnia końcowego, nie znamy okoliczności uszkodzenia jeśli oczekujesz pomocy musisz więcej napisać. Bo jak wspomniał już @H1M4W4R1 nikt tutaj szklanej kuli nie posiada. A jak rozumiesz jesteśmy na forum technicznym więc potrzebne są konkretne i rzeczowe informacje.

Sprawdziłem 3 kondensatory, które są tuż za mostkiem: 

1. 70V - 5000 uF - wynik pomiaru 6400 uF
  2. 70V - 3000 uF dwie sztuki - wynik pomiaru 5500 uF

Nie za dużo? ESR jest na poziomie 0,42 Ohm'a. 

(edytowany)
11 minut temu, _LM_ napisał:

mogę stwierdzić że masz małe doświadczenie

Zgadza się ale lubię rozkminki

W pierwszej kolejności postaraj się znaleźć schemat tego wzmacniacza

Mam. Załączam. 

Nie podłączaj zasilania sieciowego bezpośrednio a przez żarówkę

Żarówka zamiast bezpiecznika? 

nie znamy okoliczności uszkodzenia

Ja też nie. Kupiłem takowy jako zepsuty. Po rozebraniu obudowy mogę powiedzieć, że siedział w jakiś wilgotnych warunkach. Śrubki są pordzewiałe, elementy układu z widoczną oksydacją. Najgorsze jest to, że nie widzę żadnego uszkodzonego elementu, spalonego albo okopconego. Brak uszkodzonych ścieżek. Sprzęt ma 40 lat i kondensatory pewnie do wymiany - wokół niektórych z nich widoczne drobne oznaki elektrolitu. Kiedyś miałem B&O 1100 i kondensatory były w znacznie gorszym stanie i działał (co nie oznacza, że ten B&O 3000-2 też ma działać). 

Odpiąłem kabel plusowy z mostka prostowniczego B80 C5000. Wzmak działa wtedy tzn. pali się power i podświetla wyświetlacz skali sygnału FM. Ale to tylko wskazuje że mostek B30 C350 jest sprawny. 

Domniemuję zatem, że płyty o nr 8002058 i 8050054 są sprawne a problem leży w 8002059. Z resztą ktoś tu już był przede mną bo brakuje dwóch śrubek mocujących płytkę ale nic nie było lutowane/rozlutowane. Żadnych śladów ingerencji. 

bang_olufsen_beomaster_3000_sch2.pdf

Edytowano przez qarol

Chyba, że trafo jest walnięte? Sprzęt ma przełącznik między 110/130/220/240V. Może ktoś przestawił na 110V i wpiął w 230V? Teraz widzę, że na mostku B80 C5000 mam 43V na wejściu AC ale na DC powinno być 60V a mam 42V🤨

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...