Skocz do zawartości

Podłączenie wentylatorów i sterowanie ledami

RolnikDawid

Pomocna odpowiedź

Hej,

na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem totalnie zielony jeśli chodzi o elektronikę, ale potrafię programować. Chciałbym zaprojektować system do automatycznego zarządzania uprawą kaktusów. Projekt hobbystyczny i mowa o kilku kaktusach. Znalazłem kilka modułów, które byłyby przydatne, ale nie mam pojęcia jak to wszystko ze sobą podłączyć, dlatego mam kilka pytań: 

1) Znalazłem taki wentylator na botland: https://botland.com.pl/wentylatory-montazowe/3876-wentylator-12v-80x80x25mm-3-przewody-5904422349615.html - od tego wiatraczka idzie kabel z taką końcówką:
wentylator-12v-80x80x25mm-3-przewody.jpg
Gdzie miałbym go wpiąć przyjmując, że chciałbym go sterować za pomocą Arduino?

2) Czy jest jakiś system, którego można byłoby zaprogramować do sterowania ledami?

W późniejszym etapie pewnie jeszcze popracuję nad pompą wody czy kontrolę temperatury, ale na sam początek chciałbym postawić te 2 rzeczy z racji tego, że kaktusy nie wymagają dużo podlewania, ale bardziej cyrkulacji powietrza i zarządzania światłem, wiec wydaje mi się to dobre na początek.

Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś mógłby mi pokierować w dobrym kierunku.

Pozdrawiam
Dawid

Dnia 28.06.2023 o 08:28, RolnikDawid napisał:

Gdzie miałbym go wpiąć przyjmując, że chciałbym go sterować za pomocą Arduino?

Wentylator to silnik DC, więc możesz nim sterować przez mostek H, tranzystor lub nawet za pomocą przekaźnika. Wszystko zależy od tego jak ma działać to sterowanie. Czy zależy Ci na sterowaniu prędkością, czy wystarczy zwykłe on/off itd. Podaj trochę więcej szczegółów.

Dnia 28.06.2023 o 08:28, RolnikDawid napisał:

2) Czy jest jakiś system, którego można byłoby zaprogramować do sterowania ledami?

Co dokładnie masz na myśli pod hasłem system? Zarówno silnik jak i oświetlenie LED to stosunkowo proste elementy, którymi z łatwością da się sterować z Arduino. Kwestia tylko określenia wymagań co do tego systemu oraz uszczegółowienia co to za oświetlenie. 

W każdym razie wystarczą tutaj podstawy, które spokojnie opanujesz z kursu Arduino: https://kurs.forbot.pl/arduino

Treker
Ta treść została wynagrodzona przez moderatora!

Harnas otrzymał odznakę: "Za udzielenie wzorowej odpowiedzi"

5 godzin temu, Treker napisał:

Wentylator to silnik DC, więc możesz nim sterować przez mostek H, tranzystor lub nawet za pomocą przekaźnika. Wszystko zależy od tego jak ma działać to sterowanie. Czy zależy Ci na sterowaniu prędkością, czy wystarczy zwykłe on/off itd.

To nie jest zwykły silnik DC. Tylko bezszczotkowy (widać napis na zdjęciu). Wiec łatwo można sterować tylko on/off. Prędkość trzeba sterować zmianą napięcia.

Tutaj wrzuciłem kawałek schematu na którym widać zamianę jak zmodyfikowałem przetwornicę Step-Down tak aby konwetować PWM na napięcie zasilania wentylatora.

Edytowano przez Harnas
  • Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.