Skocz do zawartości

Serwomechanizm - problem z podłączeniem kurs elektroniki II

giovanni

Pomocna odpowiedź

Witam,

przerabiam właśnie kurs elektroniki część drugą #9 o serwomechanizmach. I nie działa mi serwomechanizm w tym ćwiczeniu. Próbowałem najpierw sam podłączyć ze schematu, potem z instrukcją krok po kroku, ale nadal nie działa. 

Czy da się jakoś sprawdzić w prosty sposób czy serwomechanizm w ogóle działa? 

Pozdrawiam 

@giovanni witam na forum 🙂 Niestety nie masz zarejestrowanego zestawu do tego kursu, więc nie wiem jakim dokładnie sprzętem dysponujesz. Niestety nie ma prostej metody na sprawdzenie tego, czy serwomechanizm działa. Warto się upewnić, czy baterie nie są rozładowane, bo (każdy) silnik pobiera stosunkowo wysoki prąd. Sprawdź też, czy serwo nie wydaje żadnego dźwięku - może jakiś pisk lub "cykanie"?

Dziękuję, 

Chyba zarejestrowałem.

Serwo nie wydaje żadnych oznak życia. Myślałem, że może uszkodziłem niechcący ale to powinien robić przecież cokolwiek. 

9 minut temu, giovanni napisał:

powinien robić przecież cokolwiek. 

Jeśli przypadkiem podłączyłeś do 9V to ma prawo nic nie robić (elektronika może tego nie wytrzymać).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@giovanni w kursie opisany jest właśnie najprostszy układ do testowania takich serw 🙂 Jeśli układ jest złożony poprawnie, zasilanie jest właściwe, a serwo nie działa poprawnie to zgłoś reklamację do sprzedawcy (zapewne do Botlandu). Na pewno szybko pomogą 🙂 

@giovanni nie, dlaczego 🙂 Możesz po prostu raz jeszcze na spokojnie sprawdzić wszystkie połączenia, złożyć układ raz jeszcze, albo wstawić zdjęcie, aby ktoś sprawdził, czy projekt jest złożony poprawnie.

@giovanni zgłoś w takim razie reklamację do Botlandu, na pewno szybko uzyskasz pomoc. Możliwe, że serwomechanizm faktycznie jest uszkodzony - zdarza się to stosunkowo rzadko, ale widocznie trafiłeś na taki felerny egzemplarz. Mam nadzieję, że dalej pójdzie już bez takich niemiłych niespodzianek 🙂

Właśnie zauważyłem, że na układzie jest użyty kondensator 470 nF. Nie ma takiego w zestawie, może o to chodzi? Sugerowałem się tym na obrazku i użyłem kondensatora 10 nF. Obydwa takie znalazłem w internecie do kupienia i mogą wyglądać identycznie. Czy to możliwe, że wysłali mi zły kondensator ? 

@giovanni Teoretycznie jeżeli masz zwykle serwo na 5v to podłączasz brązowy/czarny do GND, czerwony do 5V a pomarańczowy do pinu Arduino np. 2, i w kodzie w PĘTLI setup() ustawiasz attach(2). Jeżeli to nie działa to na 95% serwo do reklamacji