Skocz do zawartości

Urządzenie do selekcji 1 sygnału audio z 2 źródeł

Geralt

Pomocna odpowiedź

1 godzinę temu, _LM_ napisał:

Tego nie rozumiem? Przecież wierza będzie pracowała jako wzmacniacz, operujesz na WEJŚCIACH sygnału przy wyjściach (głośnikowych) nic nie majstruj. 

Łączysz tak: Skaner -> Wejście płytki A141

Skaner -> Przekaźnik

Źródło dźwięku -> Przekaźnik

Przekaźnik -> wejście RCA (cinch) wieży  

W normalnym stanie: przekaźnik jest rozłączony i gra to co tam lubisz, kiedy pojawi się sygnał ze skanera załącza się przekaźnik i sygnał jest przekierowany do wieży i masz go na głośnikach.

@_LM_, ja też tego nie rozumiem. 

U mnie źródłem dźwięku normalnie odtwarzanego jest radio FM w tej wieży.

W wieży nie mam żadnego gniazda wejściowego cinch.

Aha. To takie pytanie, czy wyjście skanera potrafi na tyle wzmocnić sygnał aby wysterować zewnętrzne głośniki? (kolumny od wieży) 

Edytowano przez _LM_

Ok czyli uciągnie. Chociaż to ryzykowne rozwiązanie, ja bym tak nie robił. Do rzeczy: tam gdzie na schemacie jest "wejście cinch wzmacniacza" podłącz głośniki. W ogóle zamiast tysiąca pytań spróbuj przeanalizować układ łączący bo tu na prawdę niema nic skomplikowanego. 

Uruchomiłeś już płytkę?

Edytowano przez _LM_
  • Nie zgadzam się! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)
Dnia 9.09.2023 o 21:31, _LM_ napisał:

Sygnały do przekaźnika podłącz jak na poniższym schemacie 

chrome_vhOHf2xD7z.thumb.png.fae79ff6c0d19e2452136a4dc73f0635.png

Jeśli weźmiemy pod uwagę schemat producenta przekaźnika w zestawie, to widać na nim, że styki 14 i 24, 11 i 21 oraz 12 i 22 są ze sobą połączone na stałe. Czy osobne podłączanie sygnałów do poszczególnych styków ma sens?

Dnia 10.09.2023 o 22:18, Geralt napisał:

Screenshot_20230910-193214.thumb.jpg.2a5503c3f9ae3e30ab14196f10f9db1a.jpg

Edytowano przez Geralt

Po prostu cały czas myślałem że pracujemy z sygnałami o niskim poziomie. A nie na wyjściu wieży. Co do przekaźnika najlepiej sprawdź miernikiem czy tam jest to połączenie. 

Wysyłam zdjęcia układu (A-141A), który zamknąłem w obudowie.

Wprowadziłem dwie zmiany wg zaleceń producenta. Początkowo układ był zbyt czuły więc zmieniłem rezystor R10 z 3,3 kΩ na 7,5 kΩ. Zastąpiłem również rezystor R9 (1,3 MΩ), który jest odpowiedzialny za czas wyłączenia, rezystorem 470 kΩ.

Sygnał audio w układzie podłączyłem w trybie mono.

Zastanawiam się czy powinienem w tej obudowie zrobić otwory, aby odprowadzić ciepło transformatora i stabilizatorów napięcia? Z drugiej strony zasilacze nie mają otworów wentylacyjnych.

Sygnał ze skanera mam podłączony do głośnika. Myślałem o dołączeniu wzmacniacza audio, żeby wzmocnić sygnał ze skanera, bo jest trochę cichy.

IMG_20230921_232554.thumb.jpg.6fc2be8ea8d3a1ada896fb49727bf566.jpgIMG_20230921_232120.thumb.jpg.96bd20ca2d6a088c1d85360e191aaed0.jpgIMG_20230921_232127.thumb.jpg.70148128f8379eee48402316097bfc06.jpg