Skocz do zawartości

Urządzenie do selekcji 1 sygnału audio z 2 źródeł

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć

Chcę stworzyć urządzenie, które będzie wybierało jeden sygnał i przekazywało go na głośnik.

Słucham muzyki z wieży i jednocześnie skanuję skanerem pasma VHF/UHF. Sygnały audio z wieży i ze skanera byłyby podłączone do urządzenia, z którego wychodziłby jeden sygnał z wieży lub ze skanera. Sygnał ze skanera ma priorytet nad sygnałem z wieży.

Gdy pojawiłby się sygnał ze skanera chcę, żeby dźwięk z wieży był odłączany i w głośniku słychać było tylko dźwięk ze skanera.

Jestem po kursach elektroniki (poziom I i II). Czy ta wiedza pozwoli na zbudowanie takiego urządzenia czy to jeszcze nie ten moment?😀

19 minut temu, Geralt napisał:

Czy ta wiedza pozwoli na zbudowanie takiego urządzenia czy to jeszcze nie ten moment?

Spróbuj. Podpowiem: przekaźnik do selekcji sygnału wieża/skaner (uwaga: przełączanie wszystkich drutów). Coś podłączone do skanera (tu musisz pokombinować z tego co masz, ale powinno wystarczyć).

Zacznij od czegoś, co zapali diodę jeśli ze skanera dostaniesz sygnał.

• Lubię! 1

@ethanak Pomyślałem, że zacznę od zmierzenia napięcia na wyjściach audio tych urządzeń.

Ustawiłem miernik na prąd stały na 20.

W wieży w prawym gnieździe przy pełnej głośności mam 6,46V. W lewym natomiast mam tylko 0,13V. Rzeczywiście jeden z głośników gra ciszej. Od razu zapytam czy można to prosto naprawić?

W gnieździe słuchawkowym wieży mam 0,93V.

Jeżeli chodzi o skaner to miernik ustawiłem na prąd stały na 200m.

Pomiary są różne. Przy pełnej głośności (o ile to ma jakieś znaczenie w tym przypadku) mam ok. 40 mV. Ta wartość zmienia się od 12 do 40 mV. Niezależnie czy odbieram konkretną transmisję czy po prostu skaner skanuje (?).

@ethanak Jak na razie mam taki pomysł.

W skanerze mam gniazdo jack 3,5.

Do gniazda skanera podłączę kondensator i rezystor. Do sygnału podłączę plus kondensatora (np. 1000 µF, 25V), a do masy rezystor (np. 1 kΩ). Do minusa kondensatora i do rezystora podłączę miernik ustawiony na AC i zmierzę napięcie zmienne. Czy to jest dobry kierunek?

• Lubię! 1

Chyba chodzi o filtr RC górnoprzepustowy? Zbudowałem taki z kondensatora ceramicznego i rezystora.

Próbowałem zmierzyć na końcówkach rezystora napięcie zmienne, ale nic miernik nie pokazuje. 

Nie wiem jak złożyć układ, na jaką częstotliwość? Parametry rezystora i kondensatora dobierałem wg kalkulatora.

Co ciekawe miernik pokazuje napięcie stałe na nóżkach kondensatora, natomiast na końcówkach rezystora nic nie pokazuje.

• 2 tygodnie później...
(edytowany)

@Geralt Myślę że potrzebujesz takiego urządzenia: 
5797602700_1483755708.thumb.jpg.346cdc32e830332f1164838fdb4abd2f.jpg

Albo ogólnie szukasz przełącznika audio sterowanego sygnałem, podobne urządzenia stosuje się do automatycznego załączania subwoofera, kiedy pojawia się sygnał urządzenie automatycznie uruchamia wzmacniacz. BTW skaner niema żadnego wyjścia z bramki szumów? To by się idealnie sprawdziło do uruchamiania zewnętrznego wzmacniacza.

O nawet znalazłem jeden zestaw który po drobnych przeróbkach nadawałby się do twoich zastosowań: https://archiwum.allegro.pl/oferta/a-141-autowylacznik-subwoofera-zestaw-i2383139890.html

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

@_LM_ Nie szukam gotowego rozwiązania w postaci schematu czy urządzenia.

Chciałem sam do tego dojść, chociaż patrząc na ten schemat widzę mnogość elementów - inaczej to sobie wyobrażałem.

Nie ma prostszego rozwiązania? Bez tylu podzespołów? 

Dnia 29.08.2023 o 08:42, _LM_ napisał:

BTW skaner niema żadnego wyjścia z bramki szumów?

Nie wiem.

Na razie skupiłem się na pomiarach prądu stałego na wyjściu detektora szeregowego z odcięciem składowej stałej. Uważam, że wartości które zmierzyłem wcześniej nie są poprawne (max. głośność: 0,1 V, średnia głośność: 0,08m V). Dlatego w symulatorze elektroniki narysowałem schemat tego detektora i sprawdzam z jakimi wartościami kondensatorów i rezystorów będzie działał najlepiej. W schemacie mojego detektora nie ma wzmacniaczy operacyjnych. Tylko nie wiem, jakie parametry wpisać dla zasilania. Mam wybrać źródło czy dwa źródła napięcia przemiennego? W symulatorze trzeba podać wartości: Napięcia max., kształt fali, składową stałą, częstotliwość i przesunięcie fazowe.

(edytowany)

No więc zacznij od podstaw, ogólnie na wyjściu wzmacniacza/przed wzmacniacza nie powinno być napięcia stałego(*świadczyłoby to o uszkodzeniu). Zaś jeśli sygnał ma tak niski poziom to bez wstępnego wzmocnienia nie uda ci się uruchomić przekaźnika lub innego układu przełączającego. Tak samo z prostowaniem tego sygnału dioda krzemowa ma spadek napięcia około 0.7V więc w jaki sposób sygnał 100mV ma przejść przez złącze? Ty potrzebujesz prostownika aktywnego, da się ten układ wykonać na tranzystorach ale czy warto kombinować kiedy w zasięgu są wzmacniacze operacyjne? Opisz dokładnie jak i czym mierzysz sygnał z wyjścia skanera bo coś mi mówi że twoje wyniki są mocno zaniżone. A jeśli chcesz do tego dojść samemu to niema wyjścia, trzeba trochę czasu poświęcić na naukę i praktykę.

EDIT A w ogóle składanie gotowców/kitów to też dobry sposób na naukę masz od raz teorię i praktykę

* tak są przedwzmacniacze które podają napięcie phantom i na te napięcie nakładany jest sygnał użyteczny ale nie o tym tutaj mowa

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
(edytowany)

@_LM_

1. Moja wieża ma dwa gniazda głośnikowe cinch.

2. Kiedy nie wiedziałem, co mam mierzyć zacząłem od mierzenia (zwykłym) miernikiem napięcia stałego w gniazdach głośnikowych wieży.

Czerwoną sondę włożyłem do środka gniazda, a czarną dotknąłem zewnętrznej części gniazda. 

W prawym gnieździe przy pełnej głośności mam 6,46 V DC. W lewym natomiast mam tylko 0,13 V DC. Rzeczywiście jeden z głośników gra ciszej. Od razu zapytam czy można to prosto naprawić? W gnieździe słuchawkowym wieży mam 0,93 V DC. Czy to, że mierzyłem prąd stały i pojawiały się takie wyniki od razu świadczy o uszkodzeniu wieży czy niekoniecznie? Czy samo mierzenie prądu stałego w gnieździe głośnikowym nic nie uszkodzi?

3. Później dowiedziałem się, że mam mierzyć składową zmienną. Zbudowałem detektor szeregowy z odcięciem składowej stałej według schematu.Screenshot_20230827-212431.jpg.d632118989ba508970cafcbc60475e58.thumb.jpg.e8200a747ae510bfadfa27b2f375c9df.jpgIMG_20230827_200222.jpg.e606969188cf8b8b39d7bfc7dd01006b.thumb.jpg.9b89caf8e1667768ce8cb78bf2de651d.jpg

Wcześniej przylutowałem kabelki do sygnału wtyku cinch i do masy wtyku cinch. Po włożeniu do gniazda wieży tego wtyku kabel z sygnałem podpiąłem do plusa na płytce, a masę do minusa na płytce.

Użyłem kondensatorów 470 nF, rezystorów 56 kΩ i diody 1N4148. Pomiary napięcia stałego na nóżkach kondensatora Cf (na schemacie) wyniosły - max. głośność: 0,1 V, średnia głośność - 0,8m V. Napięcie to wydaje się zbyt małe i zastanawiam się czy muszę zmienić elementy w detektorze czy mam uszkodzoną wieżę.

Edytowano przez Geralt
37 minut temu, Geralt napisał:

W prawym gnieździe przy pełnej głośności mam 6,46 V DC

Zapewne ten kanał jest uszkodzony

40 minut temu, Geralt napisał:

Czy to, że mierzyłem prąd stały i pojawiały się takie wyniki od razu świadczy o uszkodzeniu wieży czy niekoniecznie? Czy samo mierzenie prądu stałego w gnieździe głośnikowym nic nie uszkodzi?

50 minut temu, Geralt napisał:

Czerwoną sondę włożyłem do środka gniazda, a czarną dotknąłem zewnętrznej części gniazda. 

Zrób zdjęcie miernika i jego ustawień kiedy robiłeś pomiar na wyjściu wzmacniacza

38 minut temu, Geralt napisał:

Od razu zapytam czy można to prosto naprawić?

Nie wiem, to jest zależne od wielu czynników, nie wiemy jaka to jest wieża, jaki stopień końcowy i w jaki sposób jest zbudowany. ALE skupmy się na wejściu gdyż tego dotyczy temat. 

A w temacie jest napisane "urządzenie do selekcji 1 sygnału audio z 2 źródeł" więc dlaczego nie skorzystasz z linku do zestawu z allegro? tj: wiem że to jest archiwum ale na pewno gdzieś da się znaleźć aktualną ofertę. Ogólnie rzecz biorąc, zbudowanie urządzenia o które pytasz jest w zasięgu hobbysty, ja skorzystałbym z gotowca i później tutaj się dopytywał jak go zmodyfikować do swoich potrzeb. Od czegoś trzeba zacząć, mierzenie i dobieranie elementów na chybił trafił to nie jest dobry pomysł. Uwierz mi że nie zbudujesz tego na prostych elementach RC, sygnał przełączający należy wzmocnić, wyprostować i wtedy dopiero można czymś sterować. 

• Lubię! 1

Tak przy okazji: wzmacniacz głośnikowy bez obciążenia może zachowywać się dziwnie (w przypadku lampy może doprowadzic do uszkodzenia). Ale co ja tam wiem...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...