Skocz do zawartości

Urządzenie do selekcji 1 sygnału audio z 2 źródeł

Geralt

Pomocna odpowiedź

Cześć

Chcę stworzyć urządzenie, które będzie wybierało jeden sygnał i przekazywało go na głośnik.

Słucham muzyki z wieży i jednocześnie skanuję skanerem pasma VHF/UHF. Sygnały audio z wieży i ze skanera byłyby podłączone do urządzenia, z którego wychodziłby jeden sygnał z wieży lub ze skanera. Sygnał ze skanera ma priorytet nad sygnałem z wieży.

Gdy pojawiłby się sygnał ze skanera chcę, żeby dźwięk z wieży był odłączany i w głośniku słychać było tylko dźwięk ze skanera.

Jestem po kursach elektroniki (poziom I i II). Czy ta wiedza pozwoli na zbudowanie takiego urządzenia czy to jeszcze nie ten moment?😀

19 minut temu, Geralt napisał:

Czy ta wiedza pozwoli na zbudowanie takiego urządzenia czy to jeszcze nie ten moment?

Spróbuj. Podpowiem: przekaźnik do selekcji sygnału wieża/skaner (uwaga: przełączanie wszystkich drutów). Coś podłączone do skanera (tu musisz pokombinować z tego co masz, ale powinno wystarczyć).

Zacznij od czegoś, co zapali diodę jeśli ze skanera dostaniesz sygnał.

• Lubię! 1

@ethanak Pomyślałem, że zacznę od zmierzenia napięcia na wyjściach audio tych urządzeń.

Ustawiłem miernik na prąd stały na 20.

W wieży w prawym gnieździe przy pełnej głośności mam 6,46V. W lewym natomiast mam tylko 0,13V. Rzeczywiście jeden z głośników gra ciszej. Od razu zapytam czy można to prosto naprawić?

W gnieździe słuchawkowym wieży mam 0,93V.

Jeżeli chodzi o skaner to miernik ustawiłem na prąd stały na 200m.

Pomiary są różne. Przy pełnej głośności (o ile to ma jakieś znaczenie w tym przypadku) mam ok. 40 mV. Ta wartość zmienia się od 12 do 40 mV. Niezależnie czy odbieram konkretną transmisję czy po prostu skaner skanuje (?).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@ethanak Jak na razie mam taki pomysł.

W skanerze mam gniazdo jack 3,5.

Do gniazda skanera podłączę kondensator i rezystor. Do sygnału podłączę plus kondensatora (np. 1000 µF, 25V), a do masy rezystor (np. 1 kΩ). Do minusa kondensatora i do rezystora podłączę miernik ustawiony na AC i zmierzę napięcie zmienne. Czy to jest dobry kierunek?

• Lubię! 1

Chyba chodzi o filtr RC górnoprzepustowy? Zbudowałem taki z kondensatora ceramicznego i rezystora.

Próbowałem zmierzyć na końcówkach rezystora napięcie zmienne, ale nic miernik nie pokazuje. 

Nie wiem jak złożyć układ, na jaką częstotliwość? Parametry rezystora i kondensatora dobierałem wg kalkulatora.

Co ciekawe miernik pokazuje napięcie stałe na nóżkach kondensatora, natomiast na końcówkach rezystora nic nie pokazuje.

@Geralt Myślę że potrzebujesz takiego urządzenia: 
5797602700_1483755708.thumb.jpg.346cdc32e830332f1164838fdb4abd2f.jpg

Albo ogólnie szukasz przełącznika audio sterowanego sygnałem, podobne urządzenia stosuje się do automatycznego załączania subwoofera, kiedy pojawia się sygnał urządzenie automatycznie uruchamia wzmacniacz. BTW skaner niema żadnego wyjścia z bramki szumów? To by się idealnie sprawdziło do uruchamiania zewnętrznego wzmacniacza.

O nawet znalazłem jeden zestaw który po drobnych przeróbkach nadawałby się do twoich zastosowań: https://archiwum.allegro.pl/oferta/a-141-autowylacznik-subwoofera-zestaw-i2383139890.html

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

@_LM_ Nie szukam gotowego rozwiązania w postaci schematu czy urządzenia.

Chciałem sam do tego dojść, chociaż patrząc na ten schemat widzę mnogość elementów - inaczej to sobie wyobrażałem.

Nie ma prostszego rozwiązania? Bez tylu podzespołów? 

Dnia 29.08.2023 o 08:42, _LM_ napisał:

BTW skaner niema żadnego wyjścia z bramki szumów?

Nie wiem.

Na razie skupiłem się na pomiarach prądu stałego na wyjściu detektora szeregowego z odcięciem składowej stałej. Uważam, że wartości które zmierzyłem wcześniej nie są poprawne (max. głośność: 0,1 V, średnia głośność: 0,08m V). Dlatego w symulatorze elektroniki narysowałem schemat tego detektora i sprawdzam z jakimi wartościami kondensatorów i rezystorów będzie działał najlepiej. W schemacie mojego detektora nie ma wzmacniaczy operacyjnych. Tylko nie wiem, jakie parametry wpisać dla zasilania. Mam wybrać źródło czy dwa źródła napięcia przemiennego? W symulatorze trzeba podać wartości: Napięcia max., kształt fali, składową stałą, częstotliwość i przesunięcie fazowe.

No więc zacznij od podstaw, ogólnie na wyjściu wzmacniacza/przed wzmacniacza nie powinno być napięcia stałego(*świadczyłoby to o uszkodzeniu). Zaś jeśli sygnał ma tak niski poziom to bez wstępnego wzmocnienia nie uda ci się uruchomić przekaźnika lub innego układu przełączającego. Tak samo z prostowaniem tego sygnału dioda krzemowa ma spadek napięcia około 0.7V więc w jaki sposób sygnał 100mV ma przejść przez złącze? Ty potrzebujesz prostownika aktywnego, da się ten układ wykonać na tranzystorach ale czy warto kombinować kiedy w zasięgu są wzmacniacze operacyjne? Opisz dokładnie jak i czym mierzysz sygnał z wyjścia skanera bo coś mi mówi że twoje wyniki są mocno zaniżone. A jeśli chcesz do tego dojść samemu to niema wyjścia, trzeba trochę czasu poświęcić na naukę i praktykę.

EDIT A w ogóle składanie gotowców/kitów to też dobry sposób na naukę masz od raz teorię i praktykę

* tak są przedwzmacniacze które podają napięcie phantom i na te napięcie nakładany jest sygnał użyteczny ale nie o tym tutaj mowa

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

(edytowany)

@_LM_

1. Moja wieża ma dwa gniazda głośnikowe cinch.

2. Kiedy nie wiedziałem, co mam mierzyć zacząłem od mierzenia (zwykłym) miernikiem napięcia stałego w gniazdach głośnikowych wieży.

Czerwoną sondę włożyłem do środka gniazda, a czarną dotknąłem zewnętrznej części gniazda. 

W prawym gnieździe przy pełnej głośności mam 6,46 V DC. W lewym natomiast mam tylko 0,13 V DC. Rzeczywiście jeden z głośników gra ciszej. Od razu zapytam czy można to prosto naprawić? W gnieździe słuchawkowym wieży mam 0,93 V DC. Czy to, że mierzyłem prąd stały i pojawiały się takie wyniki od razu świadczy o uszkodzeniu wieży czy niekoniecznie? Czy samo mierzenie prądu stałego w gnieździe głośnikowym nic nie uszkodzi?

3. Później dowiedziałem się, że mam mierzyć składową zmienną. Zbudowałem detektor szeregowy z odcięciem składowej stałej według schematu.Screenshot_20230827-212431.jpg.d632118989ba508970cafcbc60475e58.thumb.jpg.e8200a747ae510bfadfa27b2f375c9df.jpgIMG_20230827_200222.jpg.e606969188cf8b8b39d7bfc7dd01006b.thumb.jpg.9b89caf8e1667768ce8cb78bf2de651d.jpg

Wcześniej przylutowałem kabelki do sygnału wtyku cinch i do masy wtyku cinch. Po włożeniu do gniazda wieży tego wtyku kabel z sygnałem podpiąłem do plusa na płytce, a masę do minusa na płytce.

Użyłem kondensatorów 470 nF, rezystorów 56 kΩ i diody 1N4148. Pomiary napięcia stałego na nóżkach kondensatora Cf (na schemacie) wyniosły - max. głośność: 0,1 V, średnia głośność - 0,8m V. Napięcie to wydaje się zbyt małe i zastanawiam się czy muszę zmienić elementy w detektorze czy mam uszkodzoną wieżę.

Edytowano przez Geralt

37 minut temu, Geralt napisał:

W prawym gnieździe przy pełnej głośności mam 6,46 V DC

Zapewne ten kanał jest uszkodzony

40 minut temu, Geralt napisał:

Czy to, że mierzyłem prąd stały i pojawiały się takie wyniki od razu świadczy o uszkodzeniu wieży czy niekoniecznie? Czy samo mierzenie prądu stałego w gnieździe głośnikowym nic nie uszkodzi?

50 minut temu, Geralt napisał:

Czerwoną sondę włożyłem do środka gniazda, a czarną dotknąłem zewnętrznej części gniazda. 

Zrób zdjęcie miernika i jego ustawień kiedy robiłeś pomiar na wyjściu wzmacniacza

38 minut temu, Geralt napisał:

Od razu zapytam czy można to prosto naprawić?

Nie wiem, to jest zależne od wielu czynników, nie wiemy jaka to jest wieża, jaki stopień końcowy i w jaki sposób jest zbudowany. ALE skupmy się na wejściu gdyż tego dotyczy temat. 

A w temacie jest napisane "urządzenie do selekcji 1 sygnału audio z 2 źródeł" więc dlaczego nie skorzystasz z linku do zestawu z allegro? tj: wiem że to jest archiwum ale na pewno gdzieś da się znaleźć aktualną ofertę. Ogólnie rzecz biorąc, zbudowanie urządzenia o które pytasz jest w zasięgu hobbysty, ja skorzystałbym z gotowca i później tutaj się dopytywał jak go zmodyfikować do swoich potrzeb. Od czegoś trzeba zacząć, mierzenie i dobieranie elementów na chybił trafił to nie jest dobry pomysł. Uwierz mi że nie zbudujesz tego na prostych elementach RC, sygnał przełączający należy wzmocnić, wyprostować i wtedy dopiero można czymś sterować. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.