Skocz do zawartości

brak komunikacji z modułem blutooh HC-05

szymarduino

Pomocna odpowiedź

W HC-05 tryb komend AT należy włączyć. Są dwa sposoby,   jeden taki awaryjny - podłączając zasilanie należy trzymać wciśnięty przycisk przy pinie EN. Moduł włącza się w trybie komend AT z prędkością 38400 - fajne jak nie pamiętasz jak jest ustawiony baudrate. Do normalnej pracy trzeba go po ustawieniu wszystkiego zresetować. Drugi sposób podczas normalnej pracy wcisnąć przycisk, tryb komend AT działa z aktualnie ustawionym baudrate. Po ustawieniu wszystkiego trzeba go zresetować. Wciśnięcie przycisku można zastąpić podaniem napięcia 3.3V na pin EN.

Bez przycisku EN on jest przeźroczysty i będzie wysyłał komendy AT jako napisy do podłączonego przez BT mastera/slave.

Jak to nie zadziała to masz coś nie tak połączone z Arduino. Niby moduł wymaga 3.3V, ale te którymi się bawiłem działały na logice i zasilaniu 5V OK - bo moduł miał odpowiedni osprzęt na płytce. Jak używasz UNO to inaczej się podłącza by gadał z wgranym programem, a inaczej by wysyłać mu polecenia z terminala Arduino. Pin RX UNO jest pinem TX konwertera UART.

• Lubię! 2

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 godziny temu, szymarduino napisał:

@_LM_ @_LM_ z9600 tak mam królowanie

Wgraj przykładowy kod z IDE, gdzie serial wypisuje co mu się z terminala wyśle, pobierz apke na tel , coś w stylu "serial bluetooth terminal" i w kodzie zmieniaj prędkość do czasu aż się połączysz...oczywiście za każdym razem po zmianie prędkości wygrywasz kod na ardu

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

Weź zwykłą przejściówkę usb uart i na tym sprawdź moduł. Nie napisałeś tego, ale jak zrozumiałem masz go podłączony do mikrokontrolera? 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.