Skocz do zawartości

Bascom jak to jest z komendami ??

Pomocna odpowiedź

Napisano

Zacznę od tego że poszukuje na internecie od kilku dni lecz nie mogę znaleźć.

Chodzi mi o komendy do bascoma. Czytam Helpa oraz "Programowanie mikrokontrolerów AVR w języku Bascom" ale nie bardzo rozumie o co chodzi.

Napisze co chce osiągnąć aby lepiej można było zrozumieć o co mi chodzi.

1) Robot włącza silniki i jedzie sobie po za tym miga lampka. To jak ma jechać to wiem lecz nie wiem co zrobić aby podczas wykonywania takiej operacji migała mi dioda.

2)Przyciskam guzik robot rusza ( powiedzmy jedzie cały czas prosto przez 30 sekund) I podczas naciskania tego guzika włącza się również wyświetlacz na którym jest określony napis i znika on po 5 sekundach a nie dopiero jak robot skończy zadanie.Jak zrobić aby napis zniknął po tych 5 sekundach ?

Gdzie mam szukać odpowiedzi na ten temat ? Mógłby mi ktoś dać jakąś małą wskazówkę ?

Komentarz dodany przez: Sabre

Poprawiłem błędy w pisowni. Staraj się pisać zrozumiale dla innych.

Zapewne temat trafi do kosza, masz na forum kurs programowania, jak nie rozumiesz to na forum nie ma pedagogów, ciężko wytłumaczyć. Ewentualnie z książek polecam "Mikrokontrolery dla początkujących". A jak wogóle nie rozumiesz o co chodzi w programowaniu to zacznij od programowania komputerów, np. w pascalu

Chechli, Chodzi o to że ja rozumie to co jest na forum ale chce isć dalej a tego nie ma na forum w kursie dlatego pytam. I co do tego że na forum nie ma pedagogów to jasne ale zważ na to że forum jest do rozmowy i mozna pytać o co sie chce. Ciekawe czy jak zaczynałes to wszystko wiedziałeś i o nic nie pytałeś.

forum jest do rozmowy i mozna pytać o co sie chce

Masz rację forum jest do rozmowy, pytać można o wszystko oczywiście, ale jeśli nie chcesz aby twój post/temat wylądował w koszu, to wypadałoby pytać o rzeczy związane z tematyką forum. Ponadto jeśli nie wykazujesz choć odrobiny samodzielności to nie licz na to, że ktoś poda ci wszystko na tacy.

to zacznij od programowania komputerów, np. w pascalu

Chechli mam do ciebie pytanie ja też co dopiero zaczynam. Pierwszy raz widzę że ktoś napisał coś o programowaniu komputerów, nie wiem o co chodzi bo widzę to pierwszy raz, ale napisałeś że jest to dla początkujących może podałbyś mi jakiś link na temat programowaniu komputerów? 😉

Osobiście nie przerabiałem tego kursu na forum, ale zagadnienia jakie podaje rybok_999, w pierwszym poście są na tyle proste, że muszą tam być, w książce o której pisałem jest to zaraz na początku, timer zlicza do 1 sekundy czy ile tam i zmienia stan wyjścia diody na przeciwny i miga wszystko jak trzeba. Sekundy zliczasz w jeszcze jednej zmiennej i jeżeli jej wartośc wynosi 5, to wygaszasz napis, jeżeli 30 robota. Z nicku wnioskuję, że kolega może mieć 11 lat, niestety na forum nie wiemy komu odpowiadamy. Ja osobiście naukę programowania zacząłem od tutoriali na DarK Cult of C++ (kto chce, niech wpisze w googla), potem w liceum był pascal, łatwy, ale mało funkcjonalny, w zeszłym roku trafiłem na diodę, zrobiłem światłouba teraz kończę autorskiego robota z uC i uczę się asemblera. Jeżeli wiesz, co chcesz umieć i konsekwentnie się tego uczysz, to wszystko zrozumiesz, byle nie przeskakiwać do przodu jakiejś "nudnej" części materiału 🙂

• Pomogłeś! 1

Nie mówie że ktoś ma robić cos za mnie tylko poprostu bawie sie narazie robie testy i kombinuje jak mam to zrobić. Siedze nad tym juz ładnych kilka dni czytam szukam i nie moge nic znalesc wiec dlatego napisałem temat.

Dzięki Chechli, teraz juz wiem czego mam szukać. Jasno mi to wytłumaczyłes i własnie takiej odpowiedzi oczekiwałem jeszcze raz dzięki.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...