Tufus Napisano Listopad 2, 2023 Udostępnij Napisano Listopad 2, 2023 Znaleźć wartość pojemności C1, przy której napięcie na żarówce wyniesie 12 V. Potwierdź tę wartość pojemności przez obliczenia. Proszę o pomoc, jak wyznaczyć wartość kondensatora (wzór), nigdy bym nie sądził że kondensatorem można regulować wartość napięcia. Czy tu już wchodzimy w liczby zespolone? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
n1k0 Grudzień 5, 2023 Udostępnij Grudzień 5, 2023 Z tego co mnie uczono to kondensatorem raczej "wygładzamy" napięcie które przechodzi przez trafo i mostek Graetza. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Grudzień 5, 2023 Udostępnij Grudzień 5, 2023 Znajdź sobie artykuły na temat zasilacza bez transformatorowego najlepiej archiwalny artykuł z EdW Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
fribble3 28 listopada Udostępnij 28 listopada (edytowany) Co prawda żarówka nie jest elementem liniowym ale jeśli przyjmiemy uproszczenie, że zachowuje się jak rezystor to możemy wykonać obliczenia: Edytowano 28 listopada przez fribble3 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Preskaler 28 listopada Udostępnij 28 listopada (edytowany) Rozładowany kondensator na swych okładzinach ma napięcie 0V. Jeśli zaczniemy go ładować poprzez jakąś rezystancję to napięcie na nim będzie wzrastało wykładniczo. Napięcie to będzie wzrastało tym szybciej im mniejsza jest pojemność i rezystancja. Iloczyn tych dwóch wielkości jest tzw. "stałą czasową" i oznacza się literą grecką "tau" (takie trochę "T" z zakrzywionym daszkiem) a jeśli pojemność wyrazimy w Faradach a rezystancję w Ohmach to "T" będzie w sekundach. Przyjmuje się, że mimo teoretycznemu założeniu ( że przebieg wykładniczy zbliża się do asymptoty ale nigdy jej nie osiągnie - wartością tą będzie tutaj napięcie baterii) w praktyce przyjmuje się że napięcie osiągnie maksimum po czasie 5T. Tak więc jeśli np. napięcie baterii będzie = 12V a pojemność np. 10 do potęgi minus 6 (10 uF) i rezystor będzie 10 do potęgi szóste (10M) to stała czasowa wyniesie 1 sek. i w praktyce przyjmuje się, ze napięcie na kondensatorze osiągnie (?) wartość 12V po 5 sek. Edytowano 28 listopada przez Preskaler Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
jand 28 listopada Udostępnij 28 listopada Wyjaśnienia @Preskalera są generalnie słuszne, ale dotyczą innej sytuacji. Moim zdaniem jest to zagadnienie czysto teoretyczne, gdyż nie buduje się zasilaczy o tak dużej mocy działających w oparciu o tę zasadę. Co innego gdy chodzi np. o zasilanie diody LED. Według wyliczeń @fribble3 potrzebny jest kondensator 12µF na 450V. Jest to już element o sporych rozmiarach (a nie może to być elektrolit), znacznie większy od żarówki 12V, którą ma zasilać. Kondensatory rozruchowe do silników elektrycznych mają mniej więcej takie parametry, ale nie są przystosowane do pracy ciągłej.` Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Preskaler 29 listopada Udostępnij 29 listopada @jand i @Tufus przede wszystkim jak i pozostali Userzy. Ja bardzo przepraszam za... odpowiedź nie na temat ale czytałem list na telefonie i ZUPEŁNIE nie zauważyłem schematu układu. Nie zagłębiałem się też w pisane maczkiem obliczenia kolegi @fribble3. Myślę jednak, że te moje uwagi mogą się komuś kiedyś przydać do obliczania szczególnie układów czasowych. Obliczenia kolegi @fribble3 są prawidłowe z zastrzeżeniem, że jak większość obliczeń w elektronice, są przybliżone. Takie przybliżenie nie ma większego znaczenia w tym przypadku (duża różnica pomiędzy Xc a R - prawie 20 x) ale jeśli ktoś jest "aptekarzem" to wypada wspomnieć, że dokładne wyliczenia wymagają nieco innych wzorów (liczb zespolonych ew. obliczeń - graficznych rozwiązań?). Pewnie większe znaczenie będzie tutaj miało (jeśli praktycznie układ ten włączymy do sieci) wahania napięcia i obecnego standardu 230V AC. W moim przypadku wynoszą one od 220 do 270V. (!) Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
H1M4W4R1 29 listopada Udostępnij 29 listopada (edytowany) 58 minut temu, Preskaler napisał: 270V 270V? A to nie jest limitowane prawnie do 253V przez dyrektywy UE i standardy? Edytowano 29 listopada przez H1M4W4R1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Popularny post _LM_ 29 listopada Popularny post Udostępnij 29 listopada 10 minut temu, H1M4W4R1 napisał: A to nie jest limitowane prawnie do 253V przez dyrektywy UE i standardy? Normy to jedno a fotowoltaika.. 🙂 zwłaszcza jak jesteś gdzieś na końcu linii i niema nic co by ją porządne obciążyło 2 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »