Skocz do zawartości

Podłączenie dzwonka do domu pod ESP32

Pomocna odpowiedź

Napisano

Hej, jakiś czas temu urodził mi się syn i pojawił się problem, że jak ktoś przychodzi, czy to goście czy kurier to dzwonek budzi dziecko. W związku z tym wpadłem na pomysł żeby wpiąć się ESP pomiędzy dzwonek, a włącznik.

Czy ktoś pomógłby mi z tym jak to (za pomocą czego) się wpiąć w linię pomiędzy włącznikiem, a dzwonkiem? Zależałoby mi żeby dało się wykrywać wciśnięcie guzika i żeby można było zrobić tryb cichy. Obsługę softu ogarnę, bardziej mam problem z dobraniem elektroniki. Do rozłączania to przekaźnik, ale nie wiem jak wykrywać, że włącznik został wciśnięty

Przy tak ogólnym zapytaniu trudno o sensowną odpowiedź. Najprościej - zainstalować dodatkowy wyłącznik i nim w razie potrzeby odłączać dzwonek. Jeśli takie rozwiązanie z jakichkolwiek nie jest odpowiednie, to należałoby poinformować dlaczego. I z tego być może wynikną założenia do projektu.

Tak na początek, w zasadzie w ślepo, proponuję zapoznać się z tym - jako ew. punkt wyjściowy do dalszych rozważań.

(edytowany)

W sumie to może być nawet zasilacz, który wpięty przy dzwonku, zasilał będzie na tyle długo mikrokontroler (z pojemności w zasilaczu), żeby nadać wiadomość. Bluetooth LE i beacony. Odbiornik aplikacja w telefonie, czy drugi mikrokontroler i dowolna forma powiadomienia. W sumie, czy to ma być sterowalne: dzwonek/patent? Pewnie nie raz zdarzy się zapomnieć zmienić, można od razu przestawić się na coś innego na dłuższy czas.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...