Skocz do zawartości

Czy kurs Forbot Arduino będzie zgodny z Arduino Giga?

Pomocna odpowiedź

Napisano

cześć,

zastanawiam się nad wejściem w świat Arduino. Ale chciałbym od razu wykorzystać Arduino Giga z monitorem dotykowym Giga Display (ASX00039). Czy kurs Forbota będzie zgodny z tym zestawem?

(edytowany)

Ten niedawny wątek można zastosować i w tym przypadku:

Czy kurs Forbot Arduino będzie zgodny z Arduino r4?

Dodatkowych płytek w tym wypadku nie trzeba instalować. W kursie jest używany tylko wyświetlacz tekstowy, więc Giga display nie znajdzie w nim zastosowania.

Edytowano przez jand
  • Lubię! 1
Dnia 29.12.2023 o 08:44, 74HC04 napisał:

Arduino giga r1 wifi na dodatek pracuje z napięciem 3,3 V

i to jest chyba największa różnica. Bo jeżeli dobrze rozumiem nie wszystkie elementy wykorzystywane w kursie mogą działać? Np. servo, które jest na 5V? (https://botland.com.pl/serwa-typu-micro/10846-serwo-feetech-ft90r-micro-praca-ciagla-360-stopni-5904422316877.html) Czy jak podepnę zasilanie na pin 5V a sygnał sterujący pójdzie na 3,3V (dowolna z linii PWM) to ma to prawo zadziałać? Mogę coś tak zepsuć?

I analogiczny przypadek z modułem przekaźników / cewka 5V (https://botland.com.pl/przekazniki-przekazniki-arduino/2966-modul-przekaznikow-8-kanalow-z-optoizolacja-styki-10a-250vac-cewka-5v-niebieski-5904422300531.html). Wejście VCC na przekaźniku podpinam pod pin zasilający 5V w Giga. Masa do masy :). Wejście do sterowania przekaźnikiem podpinam pod dowolny pin sterowania cyfrowego. I ku mojemu zaskoczeniu podanie stanu LOW załącza przekaźnik a podanie HIGH go wyłącza. Czemu działa mimo, że mamy tutaj "tylko" 3,3V? No i znów - czy tak podpinając mogę coś zepsuć?

Dnia 29.12.2023 o 04:30, jand napisał:

Ten niedawny wątek można zastosować i w tym przypadku:

Czy kurs Forbot Arduino będzie zgodny z Arduino r4?

Dodatkowych płytek w tym wypadku nie trzeba instalować. W kursie jest używany tylko wyświetlacz tekstowy, więc Giga display nie znajdzie w nim zastosowania.

Ad wątek o R4 - widziałem ten wpis wcześniej, ale nie byłem pewien czy na pewno adresuje temat płytki GIGA. Głównie z uwagi na różnice w napięciach (5V vs 3,3V).

Ad Giga Display - wiem, że w kursie nie znajdę nic na ten temat. Tyle że ja mam już na niego pomysł 🙂, a z oprogramowaniem to pewnie sobie poradzę. Tak mi się przynajmniej wydaje bo nie kodowałem już ponad 10 lat 🙂

• Lubię! 1

Napisałem:

...zachowując ostrożność przy podłączaniu modułów zewnętrznych (przede wszystkim w zakresie numeracji wyprowadzeń i napięć).

Praktyka uczy, że servo daje się wysterować z procesora 3,3V, choć samo servo lepiej zasilić z osobnego zasilacza 5V (masy połączone).

Dla płytki 8 przekaźników zawsze musimy zastosować osobny zasilacz 5V - włączenie wszystkich 8 przekaźników na raz spowoduje pobór sporego prądu. Diodę wejściową transoptora zasilamy z 3.3V z Arduino (zworka na module) i też powinno zadziałać.

temat zasilania dla płytek 3,3V wyciągnąłem do oddzielnego wątku aby go pogłębić. Sporo muszę się tu jeszcze ze dowiedzieć. Pewnie przyda się też innym początkującym 🙂

Dla formalności, oficjalne stanowisko: każdy kurs jest napisany z myślą o konkretnym zestawie elementów i tego się trzymamy. Wykonywanie ćwiczeń na innych elementach prowadzi do różnych błędów. Kiedyś zdecydowana większość pytań czytelników wynikała z tego, że korzystali oni z innych podzespołów. Dlatego oficjalnie kursy są wspierane jedynie dokładnie dla tych elementów, które są w zestawach. Osobiście odradzam początkującym zaczynać od zupełnie innych elementów, bo to prosta droga, aby drobić sobie dodatkowych problemów, które mogą prowadzić tylko do zniechęcenia. Szczególnie tutaj rozbieżność w wybranych platformach jest baaaardzo duża. 

• Lubię! 1
13 minut temu, Treker napisał:

to prosta droga, aby drobić sobie dodatkowych problemów

Samokrytycznie przyznaję, że skupiłem się na aspekcie technicznym, zaniedbując stronę "pedagogiczną", czyli okazję do wpędzenia się początkującego kursanta w dodatkowe problemy.

20 godzin temu, Treker napisał:

Dla formalności, oficjalne stanowisko: każdy kurs jest napisany z myślą o konkretnym zestawie elementów i tego się trzymamy. Wykonywanie ćwiczeń na innych elementach prowadzi do różnych błędów. Kiedyś zdecydowana większość pytań czytelników wynikała z tego, że korzystali oni z innych podzespołów. Dlatego oficjalnie kursy są wspierane jedynie dokładnie dla tych elementów, które są w zestawach. Osobiście odradzam początkującym zaczynać od zupełnie innych elementów, bo to prosta droga, aby drobić sobie dodatkowych problemów, które mogą prowadzić tylko do zniechęcenia. Szczególnie tutaj rozbieżność w wybranych platformach jest baaaardzo duża. 

niby tak. No chyba że ktoś tak jak ja lubi trudniejsze rozkminki :). Wtedy problemy działają mobilizująco :). Muszę przyznać, że w ostatnie dni sporo nowego się nauczyłem! 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...