Skocz do zawartości

Czujnik przecięcia wiązki

Pomocna odpowiedź

Napisano

cześć, chciałbym zacząć działać coś z elektroniką i przy okazji wykonać mały projekt. Chciałbym zrobić czujnik przecięcia wiązki- przecięcie wiązki miałoby wywołać jakiś dźwięk. Całość miałaby być możliwie z najprostszych komponentów. Chciałbym wykorzystać diodę laserową, która byłaby skierowana na fotorezystor tylko nie jestem pewien jak dobrać podzespoły i jak "ogarnąć" dalszą część. Czy powinienem skorzystać z jakiegoś mikrokontrolera czy komparatora? czy ktoś mógłby mnie pokierować? jakich komponentów powinienem użyć? (najlepiej z Botland bo chciałbym przy okazji kupić kursy) będę wdzięczny za wszelkie porady.

@Gerkol witam na forum 🙂 Jest sporo opcji realizacji takiego projektu bez mikrokontrolera. Wydaje mi się, że jak wykonasz ćwiczenia z kursu elektroniki (poziom I i II) to już sam będziesz wiedział jak wykonać taki projekt. Szczególnie, że jest tam omówiony komparator i fotorezystor, który będzie tu pomocny. Do tego, jest tam też omówiona budowa przykładowego czujnika przeszkód, który też da się przekształcić na projekt czujnika przecięcia wiązki.

16 godzin temu, Gerkol napisał:

Chciałbym wykorzystać diodę laserową, która byłaby skierowana na fotorezystor tylko nie jestem pewien jak dobrać podzespoły i jak "ogarnąć" dalszą część.

Zamiast fotorezystora wolałbym wykorzystać fotodiodę 😉 A co do reszty to Treker podesłał dobry fragment kursu.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...