Skocz do zawartości

Prowadzenie ścieżek na płytce uniwersalnej

Saalin

Pomocna odpowiedź

Cześć, macie może jakieś rady odnośnie prowadzenia ścieżek na płytce uniwersalnej? Częściowo radziłem sobie prowadząc ścieżkę górą płytki korzystając z odciętych nóżek, wtedy dość łatwo połączyć dwie wystające nóżki, które są obok siebie - gorzej jak trzeba poprowadzić długą ścieżkę dołem tam gdzie nie ma nóżek - trzeba stopić dużo cyny i trochę obawiam się tego przy gęstszym upakowaniu elementów (jak np. tutaj https://effectslayouts.blogspot.com/2014/11/mxr-distortion.html)

20240121_130209.thumb.jpg.55edc6095b36f097f93bc6a1749b8f4b.jpg20240121_130230.thumb.jpg.875f72622bbe47ef8a02444f5b526274.jpg

Dnia 21.01.2024 o 18:44, keram167 napisał:

2. Ten laminat papierowo-fenolowy jakoś nigdy mnie nie przekonywał 😉. Przy takiej ilości cyny dosyć szybko przegrzewają się i odpadają punkty lutownicze. Wolę obyczajny - chociaż droższy - laminat epoksydowo-szklany np. taki .

Tu widzę częściowe rozwiązanie problemu - nie widziałem płytek z innymi layoutami ścieżek, myślałem, że są albo takie jak moja - bez połączeń między polami i takie jak popularne po angielskiej stronie Internetu veroboard, które mają tylko długie ścieżki (i których też w Polsce jakoś nie widzę). 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

10 minut temu, keram167 napisał:

@Saalin a takie coś ?

Wygląda fajnie, ale cena taka sobie 😛 Jeszcze popatrzę na pewno w tym kierunku. 

Dnia 21.01.2024 o 18:44, keram167 napisał:

1. @Saalin zerknij na to - to oczywiście przykład, można kupić taniej, krótsze odcinki.

Jeszcze co do tego - jak rozpoznać po oznaczeniu czy przewód jest drutem czy linką? Druty byłyby wygodniejsze w użyciu w tym kontekście. 

1. To tutaj masz taniej 😄. Szukaj po typie - może będzie gdzieś jeszcze lepsza cena.

2. @Saalin szczerze - jeszcze nie spotkałem kynaru w formie linki ale rzadko go stosuję. A to co miałem i kupowałem to zawsze był w postaci  posrebrzanego drutu. Kiedyś była lica ( skrętka z wielu cienkich przewodów odizolowanych od siebie elektrycznie ) ale nie o tym tutaj rozmawiamy.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.