Skocz do zawartości

Problem z budową "koguta"

Pomocna odpowiedź

Witam serdecznie i uprzejmie dziękuję za "odzew".

Układ jaki zmontowałem znajduje się  na stronie 109 książki " Kurs podstaw elektroniki  poziom I ".

Pomimo wielokrotnych prób poszukiwania szczęścia i satysfakcji  - nie udało się.Może gdyby lepiej oznaczono " połączenia " kondensatorów z układem , byłoby łatwiej.

Poza tym - pewnie nikt na to do tej pory nie zwracał uwagi - przedstawianie  jako pomoc dla kogoś kto zapoznaje się z elektroniką na kursie podstawowym , poziom I , takich zdjęć jak na rys.7.23 a i 7.23 b  z "węzłami Gordyjskimi ,to chyba jakaś pomyłka.Przecież tu nic nie widać.

Proszę więc jeszcze raz sprawdzić ten układ ze strony 109 ,bo być może jest tam jakiś błąd.

Ale  chcę Pana poinformować ,że szukałem na YOU TUBE  " multiwibratorów astabilnych " i udało mi się z czego się cieszę zbudować układ , w którym  " "koguty " zaświeciły i uradowały moje serducho.

Pozdrawiam serdecznie i czekam - jeżeli Pan będzie łaskaw _ na odpowiedź.

@jankoszalski dziękuję za informacje zwrotne, zachęcam jednak do tego, aby w przyszłości umieszczać zdjęcia swoich układów na forum. Zapewne był tam jakiś drobny błąd w montażu, który sprawiał, że układ nie działa. Do tej pory dosłownie u tysięcy osób układ montowany z tych schematów działał poprawnie, więc błąd musiał leżeć gdzieś w tym konkretnym montażu. Bez zdjęć konkretnego układu, w którym występuje dany problem, ciężko udzielić właściwiej pomocy. Przypominam również, że w razie problemów, wszystkie zdjęcia i ilustracje z książki można powiększyć w internetowej wersji kursu 🙂 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Witam.

uklad zlozylem ygodniey z rys.7.22 ye str.109 .

Prosze o podpowiedz  jak sa wpiete te dwa kondensatory 220mF i gdzie dokladnie wpiete zostaly te zielone przewody .

bede wdzieczny za podpowiedz.

Pozdrawiam.

Powtórzę kolejny raz: niestety nie będziemy wstanie pomóc bez wyraźnych zdjęć złożonego układu. Rozumiem, że układ był składany zgodnie ze schematem z książki, jednak widocznie coś zostało złożone błędnie, jeśli układ nie działa poprawnie. Bez zdjęć nie jestem w stanie pomóc.

15 godzin temu, jankoszalski napisał:

rosze o podpowiedz  jak sa wpiete te dwa kondensatory 220mF i gdzie dokladnie wpiete zostaly te zielone przewody .

Wyprowadzenia kondensatorów są zaznaczone na poniższym schemacie (ciemniejsze kropki), a przewody wpięte są tam, gdzie zaczynają/kończą się na rysunku:

temp.png.64c2f976e63d9a2c99d6cd2ed58dd37b.png

Oczekiwałem czegoś więcej.

Nie zawsze-jak widać - nasze oczekiwania  są realizowane , chociaż jestem laikiem , nie elektronikiem  i można to nieco inaczej  -grzeczniej- odpowiedzieć

Dnia 20.01.2024 o 18:44, jankoszalski napisał:

Bardzo chętnie pomożemy i pomagamy setkom, tysiącom osób - musimy tylko widzieć problematyczny układ 🙂 Pomimo kilku próśb ani razu nie otrzymałem takiego zdjęcia. Bez tego nie jestem w stanie pomóc.

• Lubię! 2

Dnia 20.01.2024 o 18:44, jankoszalski napisał:

Nie zawsze-jak widać - nasze oczekiwania  są realizowane , chociaż jestem laikiem , nie elektronikiem  i można to nieco inaczej  -grzeczniej- odpowiedzieć

@jankoszalski a społeczność Forum oczekiwała tylko - i jak się okazuje - dołączenia przez Ciebie zdjęcia zbudowanego układu 😔. I trzeba mieć tupet, żeby totalnie zignorować kilkukrotne prośby samego Admina, Kolegi @Treker-a o wstawienie fotki i jeszcze mieć pretensje nie wiadomo o co. A styl ostatniej Twojej odpowiedzi ? - no comment.

• Lubię! 1

Szanowny Panie Damianie ! 

Jak widać  , nie tylko ja mam problemy z uzyskaniem efektu " koguta "  na tym układzie zamieszczonym w książce kursu podstawowego z elektroniki,poziom I.

A zamieszczanie takich zdjęć  jak 7.23a i 7.23b na str.1- mających Waszym zdaniem  ułatwić rozwiązanie problemów - uważam za kpienie z kursantów.

Proszę podpowiedzieć  gdzie  są wpięte " nóżki " tranzystorów - bo chyba tu może tkwić błąd . Poproszę tez ,  bo wydaje mi się  , że  układ przedstawiony na rys.7.21 i 7.22 to zupełnie co innego , podpowiedzieć  które rezystory to 1 K Ohma , a które  10 K Ohma.

tak będzie łatwiej.

Pozdrawiam i czekam pilnie na podpowiedź.

Elektronika to taka dziedzina gdzie poza odtwarzaniem (np: schematów) należy trochę pomyśleć. Jeśli ktoś chce odtwarzać 1:1 może na przykład zostać kucharzem, choć... nie, kucharz również musi czasem improwizować. 

Gość
Ten temat został zamknięty.
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.