Skocz do zawartości

[Mechanika] Zawieszenie kołowe i gąsienicowe - przegląd dla laików

Pomocna odpowiedź

Taki artykuł na tym forum to skarb, jeszcze nie zdążyłem przeczytać wszystkiego a już mam pytania. Gdzie można kupić gąsienice z taśmy modułowej? pierwszy raz słyszę o takim materiale i bardzo mi się spodobał ze względu na jego szerokość.

@Broki. Dzięki za ciepłe słowa. Taśme modułową zamawia się na określoną długość i szerekość. Ja zamawiałem w http://www.translog.com.pl/. Można też gdzie indziej, ale Oni byli najtańsi. Zamówiłem 5 metrów na 80 milimetrów szerokości i do tego 4 koła napędowe. Po przeliczeniu na złotówki wyszło mi ok 700zł, więc nie jest to tani biznes. Trzeba też pamiętać, że oferta jest przygotowywana indywidualnie dla każdego klienta, a cena jest ustalana w Euro. Tak więc sporo zależy od kursu walut. Taśma ma jedną zaletę. Zamówiona przeze mnie ma ponoć 4 tony uciągu. Ale nie sprawdzałem tego:)

Lassar, artykuł dodany do konkursu. Widzę, że zarejestrowany jesteś już od dawna - zachęcam do udzielania się na forum 😉

700zł :OOOO co tak drogo Lassar nie masz czasem pomysłu na tańsze gąsienice tylko żeby były lekkie i przynajmniej 4cm szerokości bo mi takie są potrzebne muszę jeszcze poszperać w necie, nie muszą być wytrzymałe jak ty pisałeś obciążenie 4 ton nawet 4kg by nie musiały wytrzymywać wystarczy z jakiegoś niepotrzebnego ale przypominającego gąsienice materiału.

Broki zajrzyj tutaj: http://rctankcombat.com/tanks/. Jest tam kupa pomysłów na gąsienice i nie tylko.

Co do szukania w necie. W tym przypadku proponuję wpisać w googla hasła typu "czołg", "koparka", "ratrak", "pojazd księżycowy" i dodawać ewentualnie "model", "RC", "zabwka", "robot". A najlepiej spróbować angielskich odpowiedników tych słów. I nie zrażać się linkami do stron po chińsku:)

Poza tym na diodzie jest kilka przykładów wykonania gąsienic. Chociarz część z nich ma raczej walory czysto estetyczne.

• 1 miesiąc później...
Zapomniałeś o zawieszeniu rocker-bogie używanym na marsie.

Np.:

😮

Rocker-bogie to zawieszenie opisane w punkcie 1.4. Nazwałem to zawieszeniem biegunowym, poniważ nie chciałem używać angielszczyzny. Take tłumaczenie tej nazwy wydało mi się adekwatne.

• 4 miesiące później...

Witam.

Buduję nieco większy układ napędowy. Będzie on wykorzystywał silnik i elementy układu przeniesienia napędu z Dewooo TICO (może jeszcze z paru innych pojazdów). Interesuje mnie układ napędowy taki jak na rys. 6b, z tą różnicą, że zamiast 4 kół będą 4 gąsienice o długości styku z podłożem około 1m każda - wszystkie napędzane z jednego silnika. Układ zmiany kierunku ruchu podobny jak w dużych spychaczach budowlanych. W związku z tym mam pytanie do Lassara lub innych forumowiczów: jak taki układ będzie reagował przy skręcaniu (szczególnie w miejscu - co nie znaczy, że dookoła swojej osi), jakie będą siły i gdzie będą występowały poślizgi.

Dodam, że siłowniki do skręcania będą hydrauliczne zasilane z pompy hydraulicznej podłączonej do silnika.

Pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...