Skocz do zawartości

Połączenie programatora z procesorem.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam serdecznie. Zabieram sie za programowanie atmegi8. O ile posiadam jakąś wiedzę z zakresu programowania o tyle z elektroniki dość ubogą. Nabyłem programator 10pinowy, pobrałem datasheety atmegi oraz programatora i powstaje pytanie.

1.Gdzie podłączyć LED.

2. Co z uziemieniem? Atmega ma 2 GND a programator 4. Dwa zostawić puste? czy połączyc po dwa i jeden do jednego drugi do drugiego?

3.Czy tak podłączony układ(oczywiscie plus to o co pytam) jest gotowy do wgrywania do pamięci procesora danych czy czegoś tu brakuje?

Z góry dziękuję za pomoc.

1. Nie musisz tego podłączać.

2. Zwierasz ze sobą wszystkie wyjścia GND programatora i podłączasz do obu wejść atmegi.

3. Tak, podłączasz w/g. schematu z noty programatora.

Było, wystarczy użyć wyszukiwarki.

To jest forum o robotyce. Takie pytania lepiej zadawać na forach typu www.elektroda.pl czy www.mikrokontrolery.net

LED służy do sygnalizacji programowania. Podłączasz tam normalnego LEDa przez rezystor i działa. Ale nie jest to wymagane do działania programatora.

• Lubię! 1

Dzięki Pawel i BartekT. Przepraszam administratora Treker`a za nieodpowiednie pytanie i dziękuje za linki do innych fór. Prośba tylko, ze jak już powstał ten temat to byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby napisac apropo drugiego shematu(łączenia GND) TAK czy NIE:) Obiecuje ze moje kolejne ewentualne zapytania będą o tematyce ściśle "robotycznej":P

Prośba tylko, ze jak już powstał ten temat to byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby napisac apropo drugiego shematu(łączenia GND) TAK czy NIE:)

Tak.

Wszystkie GND łączysz ze sobą, obojętnie jak.

Lenistwa nie tolerujemy, na przyszłość poszperaj najpierw na forum, np. tutaj. Bodajże 8. pytanie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...