Skocz do zawartości

Bezprzewodowa transmisja audio (2 osobne kanały mono)

Geralt

Pomocna odpowiedź

Cześć

Mam głośniki 5.1. Podłączane są kablami cinch (każdy sygnał osobno).

Po remoncie nie mam możliwości podłączenia kablowego dwóch głośników surround.

Czy można te dwa głośniki podłączyć bezprzewodowo do źródła dźwięku?

Czy nie będzie opóźnień z pozostałymi głośnikami podłączonymi kablowo?

Jaki są ewentualne sposoby na bezprzewodową transmisję audio (może podczerwień, fale radiowe)? Nie ukrywam, że interesują mnie najtańsze rozwiązania, ponieważ moje głośniki też do takich należą.

Jest kilka możliwości przesyłania audio bezprzewodowo ale wszystko posiadają pewne wady. Można to robić przy pomocy - nadajnik/odbiornik FM (wda to konieczność zasilania N i O oraz możliwość przenikania zakłóceń). Drugi sposób to system transmisji przy użyciu podobnego typu lecz na znacznie wyższych częstotliwościach (wady podobne jednak mniejsza wrażliwość na zakłóceni). Trzeci system to BT. Też wymaga zasilania (akumulatorki lub zasilacze) i ten system jest chyba najlepszy (?). Trzeba zakupić nadajnik BT i odbiornik BT tego samego systemu (np. 5.1, 4.1....) i zamiast słuchawek w odbiorniku podłączyć kabelek z jednej strony mały "Jack" a z drugiej odpowiedni wtyk do posiadanego wzmacniacza. Jeśli te Twoje głośniki surround mają gniazda "Jack" to kabelek "Jack/Jack". Rozważyć jedynie trzeba czy nie trzeba przejściówki po stronie nadajnika aby z systemu stereo stworzyć 2 x mono. 

Co do konwertera nie wypowiem się bo z praktyki wiem, ze podawane informacje przez sprzedających są niewiarygodne. Można ew. zapytać i jeśli po zakupie system nie będzie działał to zwrócić go sprzedającemu.

• Lubię! 1

18 minut temu, Preskaler napisał:

Trzeci system to BT.

Jakie będzie opóźnienie dźwięku z tych głośników względem tego z innych?

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@Preskaler oj, wprowadzają. Przede wszystkim: nadajnik bierze sobie ileś tam sampli (opóźnienie pierwsze), wsadza do jakiegoś bufora i próbuje po kolei to wysłać. BT ma to do siebie, że nie zawsze się uda tak od razu, czasem trzeba powtórzyć (opóźnienie drugie). Odbiornik też zbiera paczki do jakiegoś swojego bufora i zaczyna grać dopiero wtedy, kiedy bufor jest w jakiejś części zapełniony (opóźnienie trzecie).

Czy na pewno suma tych opóźnień to zero?

• Lubię! 1

(edytowany)
1 godzinę temu, ethanak napisał:

@Preskaler 

Czy na pewno suma tych opóźnień to zero?

Zero to nie jest ale na ucho nie da się tego stwierdzić. W praktyce nie ma odczuwam jakiegoś opóźnienia. Mogą to być pojedyncze milisekundy. Słuchałem tak audio na słuchawki z TV i nie zauważył opóźnienia. "Radiówka" natomiast z całą pewnością nie opóźnia. Podobnie można się zastanawiać nad różnymi odległościami poszczególnych głośników od uszu słuchacza. Opóźnienie zależy od jakości sprzętu BT (jak szybkie są użyte elementy). 

Edytowano przez Preskaler
  • Lubię! 1

(edytowany)

Na ucho nie da się stwierdzić różnicy 1ms między głośnikami... Jeśli zasilisz dwa głośniki zestawu stereo np. 500Hz to będziesz miał dźwięk ze środka. Jeśli opóźnisz jeden sygnał o milisekundę, będziesz miał totalną przeciwfazę. Sprawdź co w takiej sytuacji usłyszysz. 

A jak nie byłby szybki BT to buforowania nie przeskoczysz.

O tym że telewizor z wyjsciem BT wprowadza sztuczne opóźnienie wizji to chyba wszyscy wiedzą.

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1

13 godzin temu, ethanak napisał:

Jeśli opóźnisz jeden sygnał o milisekundę, będziesz miał totalną przeciwfazę. Sprawdź co w takiej sytuacji usłyszysz. 

1 msek. opóźnienia powstaje przy nierównej odległości głośników 31,4 cm. Czy w takim przypadku zmieniając miejsce odsłuchu musimy przestawiać (przestawiamy) głośniki?

13 godzin temu, ethanak napisał:

O tym że telewizor z wyjsciem BT wprowadza sztuczne opóźnienie wizji to chyba wszyscy wiedzą.

Może nie wszyscy ale w nowoczesnych OTV ten czas jest nawet regulowany. Czekam aż będzie też można regulować czas opóźnienia we wszelkich wzmacniaczach ("głośnikach") audio. Współczesna technika pozwala na to przecież. Można nawet wyprodukować sprzęt z regulacją opóźnienia w każdym kanale niezależnie. Pewnie jakiś Chińczyk na to kiedyś wpadnie? Szkoda, że TVP tak lekko podchodzi do spraw synchronizacji A z V. Szczególnie przy transmisjach via satelita. Opóźnienie A dochodzi do kilku sekund. O innych niedoskonałościach nie wspomnę.

• Lubię! 1

(edytowany)
Dnia 7.05.2024 o 11:21, Geralt napisał:

Inna sprawa.

Korzystam ze sprzętu Mi TV Stick. Chciałbym dźwięk z Mi TV Stick odtwarzać na moich głośnikach w systemie 5.1. 

Czy taki sprzęt (Konwerter DAC premiumk 2610) będzie z nim współpracował? Podaję link z opisem tego extractora.

https://allegro.pl/oferta/pass-2-0ch-5-1ch-hdmi-dekoder-audio-15361890355

Brak dźwięku Dolby Digital Plus

Testowałem ten Konwerter DAC premiumk 2610 (ekstraktor) z Mi TV Stick (Xiaomi), później z Google Chromecast HD 4 GB (Google), a na koniec z TV Smart 4K BOX (Vectra). Każdym przypadku odtwarzacze multimedialne były podłączone do gniazda in ekstraktora, a hdmi out do telewizora.

Korzystam z Disney +, HBO max i Netflix.

Hbo max nieliczne materiały nadaje w Dolby Digital, Netflix w Dolby Digital Plus (Disney+ chyba też w DD+).

Przy podłączeniu ekstraktora w trybie Dolby Digital Plus/ Dolby Atmos w Netfliksie pojawiają się ścieżki 5.1, ale w głośnikach "słychać tylko ciszę". Choć ekstraktor zgłasza gotowość obsługi Dolby Digital+

Ekstraktor (w specyfikacji) ma możliwość wyodrębnienia sygnału audio z HDMI w jakości  5.1 Dolby AC-3/DTS.

Po połączeniu powyższego konwertera z Mi TV Stick w jego menu było do wyboru m.in. Dolby Digital, Dolby Digital Plus i DTS. Dźwięk 5.1 działa tylko w Dolby Digital w trybie wyboru ręcznego, na auto nie działa. Xiaomi raz działał, innym razem nie. Pewnie zależy to od Mi TV Stick. Ponadto sprzęt ten od Xiaomi bardzo się grzeje.

Na Google Chromecast HD 4 GB też tylko uzyskałem dźwięk Dolby Digital. W menu Google Chromecast HD 4 GB było pokazane, że  Google Chromecast nie obsługuje Dolby Digital i DTS, a obsługuje Dolby Digital Plus i Dolby Atmos. Dźwięk 5.1 uzyskałem tylko w ustawieniu ręcznym na Dolby Digital. W trybie auto nie działa. Sprzęt od Google działa bardzo płynnie.

W menu smart box Vectry jest najwięcej ustawień dźwięku (jest dodatkowo m.in. Dolby True HD i chyba DTS-HD). Wydaje mi się, że sprzęt od Vectry transkodował Dolby Digital Plus do Dolby Digital, dlatego słyszałem odrębne ścieżki audio (sprawdzałem na głośniku centralnym i na subwooferze). Innym razem dźwięk z Vectry w ogóle nie działał.

Teraz nie wiem czy konwerter obsługuje tylko Dolby Digital, bo ma AC-3. Dolby Digital Plus już nie obsługuje, bo w specyfikacji byłoby podane EAC-3.

Zastanawiałem się nad smart boksem tv z gniazdem hdmi i wyjściem optycznym. Myślałem o podłączeniu do innego ekstraktora, który byłby tylko do dźwięku. Ma m.in. wejście optyczne i 6 wyjść cinch na głośniki. Obraz byłby osobno wyprowadzony kablem hdmi z pominięciem ekstraktora. Też w specyfikacji jest tylko AC-3/DTS. Np. https://sklepwideo.pl/dekoder-audio-digital-analog-51-p-8512.html

Czy podłączenie dźwięku przez gniazdo optyczne (tego innego ekstraktora z powyższego linku) sprawi, że sygnał DD+ będzie zmieniony na DD? Czy będzie dalej ten sam problem?

Jakie są rozwiązania? 

Edytowano przez Geralt

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.