Skocz do zawartości

Humanoidalny robot Alan

Pomocna odpowiedź

Zespół uczniów Technikum Programistycznego w Laskach buduje z grantu humanoidalnego robota ok 1 - 1,2 m wysokości. Na razie faza koncepcji sprzętowej, obudowa będzie zamówiona. Jeśli ktoś mógłby coś doradzić, chętnie skorzystamy. Nasze  doświadczenie niewielkie, zbudowaliśmy prototyp na RP3 z kartą seeed z 6 mikrofonami, głośniki bez wzmacniacza ledwo słychać na gotowej platformie na Arduino. Wszystko działa. Chcemy kupić gotowe  podwozie na Arduino np na pilota, musi być sporych rozmiarów i najlepiej tak, żeby można było robota np za rękę przeciągnąć  w inne miejsce nie uszkadzając silników. Druga sprawa to mowa i dźwięk. Program w Pythonie do rozmów mamy. Do Raspberry np 5 potrzebujemy kartę graficzną, wzmacniacz i głośniki. Ma być też kamera, rozpoznawanie obrazu i tekstu. Planujemy czujniki, odległości, dotyku, bliskości człowieka. Jesteśmy otwarci na pomysły.

Mogę się wypowiedzieć tylko o syntezie mowy.

Ja w swojej zabawce użyłem speech-dispatchera (skonfigurowanego na zero timeout, bez autospawn, startuje z systemd) i syntezatora RHvoice (potrzebowałem szybkiego przełączenia polski/ukraiński). Wyjście audio na I2S (gotowy skrypt z Adafruit do instalacji). Wzmacniacz to https://botland.com.pl/odtwarzacze-mp3-wav-ogg-midi/13062-max98357a-dekoder-stereo-dac-i2s-sparkfun-dev-14809-5903351249676.html (link przykładowy, można kupić za 15 PLN). Akurat nie potrzebowałem mocniejszego głośnika, ale można za parę złotych kupić małe szerokopasmowe 3W, tylko trzeba to wsadzić w jakąś skrzynkę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.