Skocz do zawartości

Moduł 4 przekaźników z ESP8266- potrzeba na szybko wgrać Supla.

Kuba83

Pomocna odpowiedź

Witam!

Mam taki moduł.

https://allegro.pl/oferta/modul-czterech-przekaznikow-z-wifi-esp-01-esp8266-15132270599

Kupiłem, bo nie chce mi się lepić druciarstwa z Wemosa a nie umiem projektować PCB.

Otóż jaki firmware Supla wgrać, by się dało przypisać GPIO do przekaźników, widzę też ekspander i 2 przyciski.....po co to jest?

Ma być zwykły przekaźnik Wi-Fi, jak 4 sztuki SONOFF BASIC, żadnych "bajerów" mi nie potrzeba.

Jakby co, to mam programator do tego ESP i zwierałem GPIO0 do masy.....działa ale nie załącza przekaźników.

Ustawiłem załączanie stanem niskim, czy tu czasem nie czai się jakaś pułapka, że stan wysoki ma być?

Ma być tak, że wgrywam firmware i przypisuję GPIO do przekaźników.....ma to działać.

Ma ktoś doświadczenie z tym cudakiem? 

Wszystko masz opisane w aukcji, nie zwierasz nic GPIO0 do sterowania przekaźnikami tylko do wgrania programu, masz tu wgrać taki program, który wysyła odpowiedni komunikat po UART, drugi uC na płytce, pewnie jakiś STC jak w module z jednym przekaźnikiem, zwiera odpowiednie piny tak by wysterować przekaźniki. ESP01 ma za mało pinów IO by sterować 4 przekaźnikami i dlatego jest ten drugi uC.

Przykładowy program masz w opisie aukcji, demo by zaklikać wszystkimi przekaźnikami, właściwy trzeba sobie wymyśleć samemu.

Na supla się nie znam, nie używam, musisz znaleźć jak ożenić kliknięcie w jakiś przycisk na stronie z wysłaniem takiego komunikatu na UART.

Witam!

No to moduł pójdzie do szafy a potem na śmietnik...jednak na Allegro barachła jest pełno.

Gdybym wiedział, że to jest taki syf z tego modułu, to bym nie utopił w tym 50zł, sumy sporej dla rencisty.

Ja programu pisać nie będę......jak ktoś chce ten moduł, to PW, cena 35zł, byle tylko coś odzyskać.

Witam!

17 minut temu, Kuba83 napisał:

Witam!

No to moduł pójdzie do szafy a potem na śmietnik...jednak na Allegro barachła jest pełno.

Gdybym wiedział, że to jest taki syf z tego modułu, to bym nie utopił w tym 50zł, sumy sporej dla rencisty.

Ja programu pisać nie będę......jak ktoś chce ten moduł, to PW, cena 35zł, byle tylko coś odzyskać.

Witam!

Mój problem wynika z tego, że w moim środowisku jestem jedyny o takich zainteresowaniach, reszta ludzi się tylko głupio śmieje.

A z kolegów ze szkoły, to 1/5 już nie żyje, trzydziestki nie doczekali(denaturat, jabole, butapren i dopalacze).

Czy naprawdę ten moduł jest do luftu?

Ja tego przykładowego programu nie rozumiem, myślałem, że to zwykły moduł z ESP8266, tymczasem pieniądze w błoto wywalone.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Nie napisałem, że jest do luftu, ja piszę swoje programy i wg mnie moduł jest OK, mam takie tylko na 1 przekaźnik, działa OK. Natomiast nie używam Supla, może odezwie się ktoś kto używa i Ci coś podpowie, ewentualnie jest dedykowane forum do Supla.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.