Skocz do zawartości

Przerzutnik bistabilny nie działa

Pomocna odpowiedź

Napisano

Kiedy połączę zielony i żółty (te po lewej) to dioda po lewej migota a kiedy zielony i niebieski(te po prawej) to nic się nie dzieje:

image.png

Sprawdź czy tranzystory są sprawne. Zobacz też czy rezystory są dobrze wetknięte w płytkę bo może coś nie stykać.

Jeśli to nie pomoże to zobacz czy dioda nie jest zepsuta np. spalona.

• Pomogłeś! 1

zrobiłem po raz kolejny i zamiast zielonych dałem czerwone i wszystko działa

@voaomDiody niebieskie i zielone mają większe napięcie przewodzenia niż czerwone dlatego przy tych pierwszych prąd mógł być znikomy przez co żadna z nich się nie zapaliła.

A ja polecam stary i niezawodny system "na pająka". Bierzemy wtedy wszystkie elementy elektroniczne, rozkładamy je tak jak na schemacie i lutujemy do gołych (ew. izolowanych miejscowo) przewodów z drutu miedzianego. Poza optyczną kontrolą mamy dostęp do punktów pomiarowych i możliwość łatwej zamiany elementów. Kolejny pożytek to nauka lutowania. 🙂

Co do płytek... jestem właśnie po ponownym skręceniu joysticka bo kabelek był niby przylutowany 🙂

@Preskaler nie wszystko tak się da zrobić. Pomijając jakies moduły co potrafią mieć 50 nóg, różne klawiaturki (nawet takie po dwa klawisze na krzyż) powinny być na płytkach. Chociaż czasem się przydaje (ostatnia konstrukcja - eeprom przyklejony kropelką do modułu esp i podłączony kynarem).

(edytowany)

Oczywiście! Przełączniki i wyłączniki oraz zasilanie (bateryjki w koszykach) przekaźniki, gniazd (np. słuchawkowe) itp. musimy w inny sposób montować ale taki montaż ma na tyle dużo zalet, że... stosuję go bardzo często. Największą jego zaletą jest minimalny koszt i prostota oraz szybkość wprowadzania zmian.

Oto przykład sprzed kilku lat:

Edytowano przez Preskaler

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...