farmaceuta Napisano Czerwiec 29, 2024 Udostępnij Napisano Czerwiec 29, 2024 Witam...problem taki: grzeje sobie płyta na jednym palniku (najmniejszy) na największej mocy, włączam drugi palnik, po około minucie słychać trzask, wybiło korka i płyta nagle przestała wykrywać gary na wszystkich 4 palnikach, cała reszta funkcji działa...po włączeniu słychać przekaźniki, ale nic poza tym...czego można się spodziewać??? (Płytę rozkrece w poniedziałek a narazie zbieram już przypuszczenia)
Gość Czerwiec 30, 2024 Udostępnij Czerwiec 30, 2024 Skoro wywaliło Sa, to prawdopodobnie masz zwarcie w końcówce mocy i poleciały Ci dodatkowo bezpieczniki na PCB. Ale dokładnie nie powiem, bo nie jestem specem od płyt.
Gość Czerwiec 30, 2024 Udostępnij Czerwiec 30, 2024 To co robiłem przy płytach, to generalnie wymiana warystorów po burzy. Nic więcej.
farmaceuta Lipiec 3, 2024 Autor tematu Udostępnij Lipiec 3, 2024 No i tak...bezpiecznik napcb dosłownie wyparował...nie ma go po założeniu bezpiecznika nowego nic złego się nie dzieje dopóki nie włączę grzania...wtedy sekunda i wybija korek...co to może być? Mostek prostowniczy? Gdy go sprawdzam "szeregowo" czyli sondy do +/- to mam "przebicie" (buzer wyje) bez różnicy która sanda do plusa minusa...no ale mostek jest w plycie
Gość Lipiec 3, 2024 Udostępnij Lipiec 3, 2024 (edytowany) @farmaceuta To co Ci wyparowało na PCB, to prawdopodobnie był bezpiecznik PTC. SMD? Gdyby poleciał mostek prostowniczy, to prawdopodobnie korki leciałby od razu po podaniu zasilania. Szukaj usterki w końcówce mocy. Uwalony tranzystor IGBT. Sprawdź też przedstopień sterujący. Możesz też pomierzyć kondensatory kompensacyjne. (te które przekaźniki załączają). Edytowano Lipiec 3, 2024 przez rafal220
farmaceuta Lipiec 3, 2024 Autor tematu Udostępnij Lipiec 3, 2024 Nie mam czym pomierzyć kondensatorów... Tzn jak podam zasilanie to nic się nie dzieję złego, dopiero jak uruchomie grzanie to wybija...no ale wybija na wszystkich palnikach, a z tego co rozumiem to każdy palnik ma swój igbt, wiec małe prawdopodobieństwo że spaliło mi wszystkie 4 podczas grzania na dwóch
H1M4W4R1 Lipiec 3, 2024 Udostępnij Lipiec 3, 2024 18 minut temu, farmaceuta napisał: wiec małe prawdopodobieństwo że spaliło mi wszystkie 4 podczas grzania na dwóch Po beko to bym się wszystkiego spodziewał xD
farmaceuta Lipiec 3, 2024 Autor tematu Udostępnij Lipiec 3, 2024 8 minut temu, _LM_ napisał: A gdzie zdjęcie, dokładny opis numer seryjny? Znajdzie się, ale już jutro, dziś mnie to dziadostwo już wykończyło...
Gość Lipiec 4, 2024 Udostępnij Lipiec 4, 2024 4 godziny temu, H1M4W4R1 napisał: Po beko to bym się wszystkiego spodziewał xD Swojego czasu miałem płytę Amicy, ale tam z Amicy to była tylko sama szyba. Zasilacz Beko, a cewki to choroba wie (jakieś chińskie oznaczenie). Problem był taki, że kuchenka od nowości się wieszała w momencie załączenia przekaźników. Uruchomienie tej kuchenki to była zupełnie czysta loteria. Ciągle trzeba było resetować Sa. I tak w kółko, aż cierpliwość osiągnęła szczyt granic. Wymiana na Samsunga. W tym zasilaczu Beko konstruktor dał za blisko mikrokontrolery w sąsiedztwie z przekaźnikami, a one nie lubią kiedy styki iskrzą przy załączaniu z napięcia sieciowego. Sam kiedyś nadziałem się na taką minę, tylko to był AVR mega32. Też dałem mikrokontroler zbyt blisko przekaźników niczego nie ekranując. XD Tyle że w moim przypadku układ po nieoczekiwanym resecie sam wstawał, a zasilacz w kuchence Beko ciągle trzeba było resetować poprzez zdjęcie zasilania. XD
farmaceuta Lipiec 4, 2024 Autor tematu Udostępnij Lipiec 4, 2024 (edytowany) No a zwarcie na mostku (+/-) jest normalne?? Czy raczej go tam nie powinno być??? Gdy mostek w płycie Edytowano Lipiec 4, 2024 przez farmaceuta
_LM_ Lipiec 4, 2024 Udostępnij Lipiec 4, 2024 Zwarcie, co jest za mostkiem? Znaczy rozumiem że przetwornica czy coś. Ewentualnie wylut mostka i sprawdzenie czy zwarcie ustąpiło... Wątpię.
farmaceuta Lipiec 4, 2024 Autor tematu Udostępnij Lipiec 4, 2024 3 minuty temu, _LM_ napisał: Ewentualnie wylut mostka i sprawdzenie czy zwarcie ustąpiło... A to modo głowy nie przyszło! Znaczy się mostek wylutowalem i sprawdziłem czy sprawny...okazał się sprawny
_LM_ Lipiec 4, 2024 Udostępnij Lipiec 4, 2024 Za mostkiem pewnie kondensator i układ przetwornicy? 90% szlag trafił przetwornicę, obejż ją może się okazać że ma rozerwana obudowę, ewentualnie elementy wokół tranzystory, diody.
Gość Lipiec 4, 2024 Udostępnij Lipiec 4, 2024 54 minuty temu, farmaceuta napisał: A to modo głowy nie przyszło! Znaczy się mostek wylutowalem i sprawdziłem czy sprawny...okazał się sprawny A wystarczyło przeczytać wcześniejszy post... 15 godzin temu, rafal220 napisał: Gdyby poleciał mostek prostowniczy, to prawdopodobnie korki leciałby od razu po podaniu zasilania. Ale skoro wolisz po swojemu...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »