Skocz do zawartości

Naprawiamy płytę indukcyjną beko

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam...problem taki: grzeje sobie płyta na jednym palniku (najmniejszy) na największej mocy, włączam drugi palnik, po około minucie słychać trzask, wybiło korka i płyta nagle przestała wykrywać gary na wszystkich 4 palnikach, cała reszta funkcji działa...po włączeniu słychać przekaźniki, ale nic poza tym...czego można się spodziewać??? (Płytę rozkrece w poniedziałek a narazie zbieram już przypuszczenia😉)

Skoro wywaliło Sa, to prawdopodobnie masz zwarcie w końcówce mocy i poleciały Ci dodatkowo bezpieczniki na PCB. Ale dokładnie nie powiem, bo nie jestem specem od płyt. 

To co robiłem przy płytach, to generalnie wymiana warystorów po burzy. Nic więcej.  

No i tak...bezpiecznik napcb dosłownie wyparował...nie ma go 😉 po założeniu bezpiecznika nowego nic złego się nie dzieje dopóki nie włączę grzania...wtedy sekunda i wybija korek...co to może być? Mostek prostowniczy? Gdy go sprawdzam "szeregowo" czyli sondy do +/- to mam "przebicie" (buzer wyje) bez różnicy która sanda do plusa minusa...no ale mostek jest w plycie

(edytowany)

@farmaceuta To co Ci wyparowało na PCB, to prawdopodobnie był bezpiecznik PTC. SMD? Gdyby poleciał mostek prostowniczy, to prawdopodobnie korki leciałby od razu po podaniu zasilania. Szukaj usterki w końcówce mocy. Uwalony tranzystor IGBT. Sprawdź też przedstopień sterujący. Możesz też pomierzyć kondensatory kompensacyjne. (te które przekaźniki załączają).   

Edytowano przez rafal220

Nie mam czym pomierzyć kondensatorów...🙄 Tzn jak podam zasilanie to nic się nie dzieję złego, dopiero jak uruchomie grzanie to wybija...no ale wybija na wszystkich palnikach, a z tego co rozumiem to każdy palnik ma swój igbt, wiec małe prawdopodobieństwo że spaliło mi wszystkie 4 podczas grzania na dwóch 

18 minut temu, farmaceuta napisał:

wiec małe prawdopodobieństwo że spaliło mi wszystkie 4 podczas grzania na dwóch 

Po beko to bym się wszystkiego spodziewał xD

4 godziny temu, H1M4W4R1 napisał:

Po beko to bym się wszystkiego spodziewał xD

Swojego czasu miałem płytę Amicy, ale tam z Amicy to była tylko sama szyba. Zasilacz Beko, a cewki to choroba wie (jakieś chińskie oznaczenie). Problem był taki, że kuchenka od nowości się wieszała w momencie załączenia przekaźników. Uruchomienie tej kuchenki to była zupełnie czysta loteria. Ciągle trzeba było resetować Sa. I tak w kółko, aż cierpliwość osiągnęła szczyt granic. Wymiana na Samsunga. W tym zasilaczu Beko konstruktor dał za blisko mikrokontrolery w sąsiedztwie z przekaźnikami, a one nie lubią kiedy styki iskrzą przy załączaniu z napięcia sieciowego. Sam kiedyś nadziałem się na taką minę, tylko to był AVR mega32. Też dałem mikrokontroler zbyt blisko przekaźników niczego nie ekranując. XD Tyle że w moim przypadku układ po nieoczekiwanym resecie sam wstawał, a zasilacz w kuchence Beko ciągle trzeba było resetować poprzez zdjęcie zasilania. XD 

Zwarcie, co jest za mostkiem? Znaczy rozumiem że przetwornica czy coś. Ewentualnie wylut mostka i sprawdzenie czy zwarcie ustąpiło... Wątpię. 

3 minuty temu, _LM_ napisał:

Ewentualnie wylut mostka i sprawdzenie czy zwarcie ustąpiło... 

A to modo głowy nie przyszło!🙄 Znaczy się mostek wylutowalem i sprawdziłem czy sprawny...okazał się sprawny 

Za mostkiem pewnie kondensator i układ przetwornicy? 90% szlag trafił przetwornicę, obejż ją może się okazać że ma rozerwana obudowę, ewentualnie elementy wokół tranzystory, diody. 

54 minuty temu, farmaceuta napisał:

A to modo głowy nie przyszło!🙄 Znaczy się mostek wylutowalem i sprawdziłem czy sprawny...okazał się sprawny 

A wystarczyło przeczytać wcześniejszy post...

15 godzin temu, rafal220 napisał:

Gdyby poleciał mostek prostowniczy, to prawdopodobnie korki leciałby od razu po podaniu zasilania.

Ale skoro wolisz po swojemu... 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...