Skocz do zawartości

Impedancja charakterystyczna długiej linii transmisyjnej.

LieutenantDan

Pomocna odpowiedź

Witam,

Zastanawiam się nad pojęciem impedancji charakterystycznej długiej linii transmisyjnej lub też ogólnie impedancją kabla.
Jest to w nawiązaniu do tego filmu o kablu transatlantyckim.

Rozumiem, że impedancja charakterystyczna linii transmisyjnej pozwala na
określenie jaka musi być impedancja obciążenia na końcu takiej linii, aby nie występowały odbicia.
Jednak zastanawia mnie (nie jest dla mnie jasne) czy jest to parametr wyłącznie informacyjny,
czy jest też rzeczywistą impedancją takiej linii transmisyjnej czyli określeniem jaki opór napotkałby prąd,
gdyby linia była zamknięta z jednej strony?
Różne kable (nie koniecznie transatlantyckie) mają podawaną pewną impedancję np. 50hm, 75ohm.
Tak więc ponad parametr informacyjny, czy jest to rzeczywista impedancja takiego kabla zwartego na końcu.

Dziękuję za wyjaśnienie.

Dnia 12.07.2024 o 20:50, LieutenantDan napisał:

Jednak zastanawia mnie (nie jest dla mnie jasne) czy jest to parametr wyłącznie informacyjny,
czy jest też rzeczywistą impedancją takiej linii transmisyjnej czyli określeniem jaki opór napotkałby prąd,
gdyby linia była zamknięta z jednej strony?

Nie jestem pewien czy mam rację. Ale rozumiem to jako impedancję "odcinka" kabla który jest jakby "widziany" z jednej jego strony. Sam odcinek to fragment kabla który znajduje się między dwoma węzłami fali stojącej. Dlatego impedancja linii nie zależy od długości całkowitej. Bo kolejny odcinek będzie ładowany dopiero sygnałem z "wyjścia" pierwszego odcinka.
Tutaj dochodzimy do ciekawego wniosku, że niezależnie jaką wybierzemy długość fali, impedancja linii będzie taka sama. Im mniejsza długość fali, tym wprost proporcjonalnie mniejszy "odcinek". Ale większa częstotliwość oznacza wprost proporcjonalnie mniejszą impedancję wynikająca z pojemności.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.