Skocz do zawartości

Żółty przewód w akumulatorze li-pol

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam.

Planuję zbudować smartwatch, i szukam jak najmniejszego źródła zasilania. Natknąłem się na taki akumulator który jest znacznie mniejszy i pojemniejszy od innych które oglądałem. Zastanawia mnie tylko do czego służy żółty kabel, i czy mogę go zignorować. Można po prostu podłączyć + i - do ładowarki, a ten zostawić? Uprzedzam że w kontekście elektroniki znam tylko absolutne podstawy podstaw, i nie jestem biegły w profesjonalnej terminologii.

Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

@farmaceuta Faktycznie, chyba mają błąd w botlandzie. W tytule jest 5,5, a w specyfikacji na dole 9,5. Dzięki za zwrócenie uwagi.

@matsobdev Tak też czytałem w góglach, ale chciałem się upewnić (nie mam jak sprawdzić bo jeszcze nie kupiłem).

@matsobdev Ciekawe, to by było znacznie lepsze rozwiązanie od przycisków. A co do tych gotowców to widziałem, ale czy to nie byłoby trochę oszukiwanie?

2 godziny temu, matsobdev napisał:

Chociaż czy to S6, C3, to dla mnie wszystko jedno

Dla Ciebie tak, ale w tym zastosowaniu widziałbym raczej S3. Jednak ULP w smartwatchu może się przydać... a LP w C6 to jednak nie to samo co ULP. O C3 nie wspomnę, bo nie mają ani tego ani tego.

A ja na przykład widzę dużą różnicę w płytce z działającym I2S i bez 🙂

(edytowany)

W sumie moduły to też takie pół-gotowce. Można by wziąć ekran z naklejonym dotykiem (albo odkleić od modułu) i zrobić elastyczne PCB i nakleić na metalowe plecy wyświetlacza. Tutaj nic nie możnaby sobie wtedy zarzucić i oszczędność miejsca ogromna - przynajmniej na grubości. Ewentualnie w pająku 😄 bezpośrednio z ESP32 do wyświetlacza, anteny i czego tam jeszcze. 0.4 mm to jeszcze nie tragedia. I najważniejsze, tanio, bo elastyczne PCB to już koszta...Ja lubię dziadować w tym hobby.

Kolejny etap, to LVGL czy może coś samemu zrobić. Ten wyświetlacz, nie miałem go w rękach, ale też bym nie polegał na ustawieniach z przykładu. Np. w 170x320 1,9" od Waveshare dając inne ustawienia gamma i inne napięcia, czy coś, to już można uzyskać bardziej nasycone kolory i głębsze czernie. A ustawienia pożyczone właśnie od tego 240x280 (tylko trochę doszlifowane).

Podsumowując, ja bym robił albo wszystko od zera, albo cały wysiłek włożył w część przedsięwzięcia - tutaj zaprojektowanie (no i wykonanie) obudowy. W sumie od lepienia i rzeźbienia z kilku modułów to nowych umiejętności się nie nabędzie. Mimo to też praktykuję, bo szybko coś można zrobić i zazwyczaj to co jest gotowe, to działa, ale tutaj mało miejsca jest i dwie płytki na stosie to już tłok.

PS. A zasilanie, tutaj jest duży wybór.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...