Skocz do zawartości

Żółty przewód w akumulatorze li-pol

AntekBezak

Pomocna odpowiedź

Witam.

Planuję zbudować smartwatch, i szukam jak najmniejszego źródła zasilania. Natknąłem się na taki akumulator który jest znacznie mniejszy i pojemniejszy od innych które oglądałem. Zastanawia mnie tylko do czego służy żółty kabel, i czy mogę go zignorować. Można po prostu podłączyć + i - do ładowarki, a ten zostawić? Uprzedzam że w kontekście elektroniki znam tylko absolutne podstawy podstaw, i nie jestem biegły w profesjonalnej terminologii.

Pozdrawiam.

@farmaceuta Faktycznie, chyba mają błąd w botlandzie. W tytule jest 5,5, a w specyfikacji na dole 9,5. Dzięki za zwrócenie uwagi.

@matsobdev Tak też czytałem w góglach, ale chciałem się upewnić (nie mam jak sprawdzić bo jeszcze nie kupiłem).

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

2 godziny temu, matsobdev napisał:

Chociaż czy to S6, C3, to dla mnie wszystko jedno

Dla Ciebie tak, ale w tym zastosowaniu widziałbym raczej S3. Jednak ULP w smartwatchu może się przydać... a LP w C6 to jednak nie to samo co ULP. O C3 nie wspomnę, bo nie mają ani tego ani tego.

A ja na przykład widzę dużą różnicę w płytce z działającym I2S i bez 🙂

W sumie moduły to też takie pół-gotowce. Można by wziąć ekran z naklejonym dotykiem (albo odkleić od modułu) i zrobić elastyczne PCB i nakleić na metalowe plecy wyświetlacza. Tutaj nic nie możnaby sobie wtedy zarzucić i oszczędność miejsca ogromna - przynajmniej na grubości. Ewentualnie w pająku 😄 bezpośrednio z ESP32 do wyświetlacza, anteny i czego tam jeszcze. 0.4 mm to jeszcze nie tragedia. I najważniejsze, tanio, bo elastyczne PCB to już koszta...Ja lubię dziadować w tym hobby.

Kolejny etap, to LVGL czy może coś samemu zrobić. Ten wyświetlacz, nie miałem go w rękach, ale też bym nie polegał na ustawieniach z przykładu. Np. w 170x320 1,9" od Waveshare dając inne ustawienia gamma i inne napięcia, czy coś, to już można uzyskać bardziej nasycone kolory i głębsze czernie. A ustawienia pożyczone właśnie od tego 240x280 (tylko trochę doszlifowane).

Podsumowując, ja bym robił albo wszystko od zera, albo cały wysiłek włożył w część przedsięwzięcia - tutaj zaprojektowanie (no i wykonanie) obudowy. W sumie od lepienia i rzeźbienia z kilku modułów to nowych umiejętności się nie nabędzie. Mimo to też praktykuję, bo szybko coś można zrobić i zazwyczaj to co jest gotowe, to działa, ale tutaj mało miejsca jest i dwie płytki na stosie to już tłok.

PS. A zasilanie, tutaj jest duży wybór.

Edytowano przez matsobdev

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.