Skocz do zawartości

Oscyloskop na ESP32

farmaceuta

Pomocna odpowiedź

Jako że przydałby się mi teraz oscyloskop to w sieci znalazłem coś takiego... https://github.com/BojanJurca/Esp32_oscilloscope/ , pasuje mi taka opcja bo dane są wyświetlane przez neta na stronie a pod ręką mam akurat wolne esp32, a inne projekty na esp32 operują na wyświetlaczach o rozmiarach których akurat nie mam...tylko że kompletnie nie wiem jak się za to zabrać, nie widzę nigdzie przykładów 🤔 ktoś coś pomoże??

@farmaceuta fajny projekt, pod względem UI wygląda przekonująco. 

Z czym właściwie masz problem? Jest plik .ino dla IDE, w pliku HTML masz pliki które twój serwer musi udostępnić na jakimś endpoinie, który dalej będzie widoczny dla użytkownika. W Arduino IDE pewnie jest jakiś sprytny przycisk to pakuje wszystko i wrzuca do FLASHa ESP.

• Lubię! 1

Zgadza się @Gieneq ..jest plik ino, tylko teraz tak, ustawiam hasło i nazwę dla wi-fi (to wiem) a jak będzie z łączeniem się przez stronę?  trzeba chyba mieć adres IP czy coś takiego tak? (Nie znam się na tych całych serwerach 🙄) (tak w ogóle to dobrze Cię widzieć 👍 bo już dość długo bardzo rzadko Cię widywałem🤔)

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

@farmaceuta Arduino dawno nie używałem, do ESP bardziej esp-idf.

W pliku Esp32_servers_config.h masz sporo ustawień. Trzeba zastanwoić się jak to ma działać. Na początek będzie łatwiej jako // A(ccess) P(oint). Zakomentuj to co jest dla station i odkomentuj AP:

// #define DEFAULT_AP_SSID                           HOSTNAME           // <- replace with your information,
    // #define DEFAULT_AP_PASSWORD                       "YOUR_AP_PASSWORD" // <- replace with your information, at least 8 characters
    // #define DEFAULT_AP_IP                             "192.168.0.1"      // <- replace with your information
    // #define DEFAULT_AP_SUBNET_MASK                    "255.255.255.0"    // <- replace with your information
I po restarie powinieneś móc wejsc do sieci wystawionej przez ESP.

Dalej wchodzisz na IP które masz tu ustawione, może jest przekierowanie albo captive portal to dsamo powinno przerzucić na stronę.

18 minut temu, farmaceuta napisał:

no i juz pierwszy problem...

Jak ustawisz te definy to zobaczymy co dalej. Ale to może być problem z bibliotekami

1 godzinę temu, farmaceuta napisał:

(tak w ogóle to dobrze Cię widzieć 👍 bo już dość długo bardzo rzadko Cię widywałem🤔)

😄 zaglądam, jak jest o czym mam większe pojęcie to napisze. A tak to sporo zajęć w pracy, życiu i nie zawsze czas.

• Lubię! 1

No chyba żeby skompilować i podesłać tylko bina? A i tak dziwne że nie da się tych rzeczy zrobić z poziomu AP? Zaraz to zobaczę 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

@farmaceuta logowałeś się do tego AP? zmień mu hasło na jakieś prostsze i nie ustawiaj IP dla STA to powinno być przydzielone przez DHCP raczej. Chyba że coś mi się miesza. 
@Gieneq to są jego ustawienia a nie LOG tak to widzę. Aa dobra poniżej ma LOG sorrrki

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

8 minut temu, farmaceuta napisał:

Nie  mogę znaleźć tej listy...😠

// #define DEFAULT_AP_SSID                           "esp32"           //prosta krótka nazwa,
    // #define DEFAULT_AP_PASSWORD                       "11112222" // <- replace with your information, at least 8 characters
    // #define DEFAULT_AP_IP                             "192.168.0.1"      // <- replace with your information
    // #define DEFAULT_AP_SUBNET_MASK                    "255.255.255.0"    // <- replace with your information

AP to jest to co esp wystawia a nie twoja sieć domowa 🙂 

I w ogóle dziwne że dla AP każą ustawić IP? W każdym razie pomiń ip i maskę wgraj i spróbuj na 192.168.4.1

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

20 minut temu, _LM_ napisał:

AP to jest to co esp wystawia a nie twoja sieć domowa 🙂 

No tak...myślałem że w telefonie może znajdę listę urządzeń wifi z którymi mogę się połączyć...

21 minut temu, _LM_ napisał:

Telefon jest routerem? 

tak...juz problem rozwiazany, moj esp ma chyba walniety modul🤬 bo druga plytka polaczyla sie bez problemu...tylko teraz tak, z jaka strona mam sie polaczyc? to ma byc ten ip na samym dole? jesli tak to nie dziala...nie znajduje

sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss.thumb.png.1a41e17322667018372ca1504deb0ebb.png

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.