Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

@_LM_ z tego co widzę na tym fragmenciku można ustawić albo dhcp, albo swoje ustawienia (szybciej się łączy bo nie czeka na dhcp, ale router musi mieć pulę stalych IP). AP też może pracować z dowolnym IP albo jak mu nie ustawisz to z domyślnym 192.168.4.1. Mace też możesz sobie poustawiać jak chcesz.

Ja ostatnio przestałem używać wkompilowanych adresów, wolę to ustawiać w działającym układzie (np. serialem). Muszę chyba z tego jakąś ładną biblioteczkę zrobić 🙂

• Lubię! 2
1 godzinę temu, ethanak napisał:

@_LM_ z tego co widzę na tym fragmenciku można ustawić albo dhcp, albo swoje ustawienia (szybciej się łączy bo nie czeka na dhcp, ale router musi mieć pulę stalych IP). AP też może pracować z dowolnym IP albo jak mu nie ustawisz to z domyślnym 192.168.4.1. Mace też możesz sobie poustawiać jak chcesz.

🙂

Nic nie rozumiem...😁 To mogę sobie ten adres IP sam ustawić?? I na jaki?

(edytowany)

@farmaceuta ty to już do szczętu zrafalałeś czy co? Ja mam czytać instrukcję do twojego programu i tłumaczyć? Szczególnie że jak wspominałem monitor mi zdechł, i zanim kurier przywiezie nowy to se mogę na telefonie czytać...

Edytowano przez ethanak

Ale kombinujecie...

ESP może działać w trybie AP/STA czyli mieć dwa adresy IP

Przykładowo:

Jeden na sztywno jako AP (np 10.0.0.1) do konfiguracji i "ustawialny" przez usera adres STA

Kiedyś używałem https://github.com/GerLech/WebConfig ale rozwiązanie rozrzutne pamięciowo, więc wyrzeźbiłem własną stronkę do ustawiania IP i innych parametrów przez www i zapisywania na littlefs (właśnie po to ustawia się AP, żeby mieć wstępnie dostęp przez przeglądarkę i nie musieć podpinać seriala)

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...