Skocz do zawartości

Przekierowanie portu - a stałe IP zewnętrzne

Pomocna odpowiedź

1 minutę temu, ethanak napisał:

Na innym routerze, na innym kablu, na innym łączu, na dynamicznym ip (poprzednio na statycznym) - Twoim zdaniem nie ma żadnej różnicy?

Przepraszam, moje doświadczenia są trochę inne. Przy zmianie łącza ja nie miałem problemu, Internet z kablówki.
I poprzednio nie na statycznym, napisał że miał dynamiczne IP. To że mu się tam nie zmieniało.. Mnie też się nie zmieniało, dopóki do modemu nie podłączyłem karty z innym MAC lub sobie takowego nie zmieniłem. 🐱

Sądzę, że wadliwa konfiguracja jest bardziej prawdopodobna, przekonuje mnie pierwszy i trzeci post.

(edytowany)

@ethanak Co to ISP? Czy chodzi lokalnego dostawcę internetu?

Ja wczoraj komunikowałem się z technicznym konsultantem Netii (odpowiedź nawet zamieściłem w tym wątku ale gdzieś się zapodziała). Napisał że nie powinno być różnicy między stałym adresem IP a zmiennym adresem IP, jeśli chodzi o przekierowanie portów.

No ale w tej odpowiedzi jest pewna wątpliwość ponieważ "nie powinno być różnicy" to nie to samo co "nie ma różnicy"

Co do poprzedniego rutera to info otrzymałam takie że nie można go podmienić w zamian za ten nowy dostarczony z światłowodem i proponował opcję z podłączenia starego rutera poprzez ten nowy który zostanie przestawiony przez nich z funkcji 'route' na funkcję 'bridge' (sam próbowałem przestawić ruter na funkcję 'bridge' ale nie pozwala).

Zawahałem się ponieważ raczej nie chciałbym mieć stale włączonych dwóch ruterów, poza tym nie wydaje mi się że jest gwarancja że to by zadziałało w kwestii o którą mi chodzi

Edytowano przez czeslaw
  • 6 miesiące później...

@czeslaw Hej, udało ci się znaleźć rozwiązanie problemu? Mam podobny problem z przekierowaniem portów jak u Ciebie, tak samo po zmianie routera na taki z internetem światłowodowym w Netii nie mogę przekierować portów. Zastanawiam się czy to nie w nim leży problem. 

• Lubię! 1
(edytowany)

@RYCHU Zamówiłem u nich stałe IP, koszt 10zł miesięcznie. Efekt jest taki, że mogę przez DMZ ustawić przekierowanie portu na jednym z kilku które mam adresie wewnętrznym rutera.  Poprzez opcję forwarding nie daje się ustawić przekierowania. Na poprzedniej umowie z ISTS-em mogłem  przekierować wiele urządzeń. 

Edytowano przez czeslaw

@czeslaw dostałem pismo od NETII, że mój stały adres IP zostanie zmieniony na inny (podany w piśmie) i w podanym terminie muszę zresetować router żeby adres się zmienił lub po jakimś dniu nastąpi to automatycznie. I nie wiem czy to było związane z rozmową z technikiem z którym sprawdzałem przekierowania portów ale dziwnie się zbiegło w czasie. 
U mnie mogę wybrać WAN NAME ponieważ posiadam numer stacjonarny ale światłowód też mam pod 6.

external source ip zostawiłem pusty

internal port dałem port który chce przekierować (443) a external dałem (4430)

• Lubię! 1

@RYCHU Dzięki za info. Ale u mnie forwarding nie działa. Kontakt z technikami jest praktyczne żaden, albo napiszą coś na odwal się albo wcale. Wytrzymam jeszcze te półtora roku. 

@RYCHU Taka jeszcze moja uwaga po konsultacji z technikiem Netii. Doszedłem do tego, że działa mi już forwarding z jednym zastrzeżeniem, że nie działa w jednym przypadku w przypadku gdy próbuję otworzyć serwer z ip zewnętrznego ale tylko w systemie Windows. Natomiast pod linuksem i androidem to działa. Zmiany w stawieniach proxy i zapory w windowsie nic nie dały.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...