Skocz do zawartości

Przekierowanie portu - a stałe IP zewnętrzne

czeslaw

Pomocna odpowiedź

1 minutę temu, ethanak napisał:

Na innym routerze, na innym kablu, na innym łączu, na dynamicznym ip (poprzednio na statycznym) - Twoim zdaniem nie ma żadnej różnicy?

Przepraszam, moje doświadczenia są trochę inne. Przy zmianie łącza ja nie miałem problemu, Internet z kablówki.
I poprzednio nie na statycznym, napisał że miał dynamiczne IP. To że mu się tam nie zmieniało.. Mnie też się nie zmieniało, dopóki do modemu nie podłączyłem karty z innym MAC lub sobie takowego nie zmieniłem. 🐱

Sądzę, że wadliwa konfiguracja jest bardziej prawdopodobna, przekonuje mnie pierwszy i trzeci post.

(edytowany)

@ethanak Co to ISP? Czy chodzi lokalnego dostawcę internetu?

Ja wczoraj komunikowałem się z technicznym konsultantem Netii (odpowiedź nawet zamieściłem w tym wątku ale gdzieś się zapodziała). Napisał że nie powinno być różnicy między stałym adresem IP a zmiennym adresem IP, jeśli chodzi o przekierowanie portów.

No ale w tej odpowiedzi jest pewna wątpliwość ponieważ "nie powinno być różnicy" to nie to samo co "nie ma różnicy"

Co do poprzedniego rutera to info otrzymałam takie że nie można go podmienić w zamian za ten nowy dostarczony z światłowodem i proponował opcję z podłączenia starego rutera poprzez ten nowy który zostanie przestawiony przez nich z funkcji 'route' na funkcję 'bridge' (sam próbowałem przestawić ruter na funkcję 'bridge' ale nie pozwala).

Zawahałem się ponieważ raczej nie chciałbym mieć stale włączonych dwóch ruterów, poza tym nie wydaje mi się że jest gwarancja że to by zadziałało w kwestii o którą mi chodzi

Edytowano przez czeslaw

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.