Skocz do zawartości

Przekierowanie portu - a stałe IP zewnętrzne

czeslaw

Pomocna odpowiedź

Używam aplikacji serwera (ESP32, ESP8266) stworzonej na platformie Arduino, która pełni funkcje "inteligentnego domu". Serwer ma zdefiniowany port w celu uzyskania dostępu ze świata do funkcji serwera poprzez ip zewnętrzne rutera i zdefiniowany port. Wszystko działało jak należy dopóty dopóki korzystałem z rutera TP-LINK TL-WR841N podłączonego kablem miedzianym do sieci Netii.

Pewnego dnia ich kabel padł i w jego miejsce zainstalowano mi światłowód z ruterem DN8245X6. Netia udostępniła mi dynamiczne IP (poprzednio na kablu miedzianym też miałem formalnie wg umowy dynamiczne IP które jednak w praktyce nie zmieniało się od początku do końca użytkowania). Próbuję aktualnie ustawić port forwarding na ruterze Netii ale to nie działa.

Pytanie jest dlaczego? Czy dostawca blokuje porty przy dynamicznym IP? Czy konieczne jest stałe IP od dostawcy (u mnie płatne 10zł)? Generalnie IP zewnętrze rutera nie zmienia się dopóki nie zostanie zrestartowany na przykład przez wyłączenie i włączenie  napięcia zasilającego, z czego wynikało by, że w międzyczasie przekierowanie mogłoby działać przez aktualnie nadane serwerowi IP zewn. Próbowałem też podmienić do światłowodu wspomniany ruter TP-LINK ale nie komunikuje się siecią WLAN mimo prób dostosowania jego ustawień.  Ustawienie przekierowania na załączonym pliku nie działające, nie wiem czy poprawne.

Jeśli ktoś miał podobne dylematy i wiedzę to zwracam się prośbą o poradę i podzielenie się.

Zrzut ekranu 2024-08-04 134759.png

Nie wpisuj numeru portu do External source port number, tylko do External port number. Tak samo jak niedefiniujesz IP źródłowego.
HTTP trochę inaczej działa niż czysty TCP, tam źródłowy numer portu jest różny.

(edytowany)

@KatzePL Też próbowałem to uprzednio. Bez efektu. Ustawienie które zamieściłem w obrazku było wyraźnie sugerowane w paru miejscach w necie i podobno miało działać, choć wg mnie wygląda dziwnie.

Edytowano przez czeslaw

Wpisz jak napisałem, ale ustaw port zewnętrzny na jakiś inny (np. 8080), wewnętrzny zostaw jak jest. Połącz się z przeglądarki na swoją stronę z portem zewnętrznym. Możesz zobaczyć wtedy czy jest blokowany port 80.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Połowa sukcesu. Połączyłeś się, ale host odrzucił. 
Wydaje mi się, że problem leży w routerze. Router jest bramą, i to on pewnie odrzuca połączenie. Ma włączone zabezpieczenie przeciw dostępowi do panelu z zewnątrz, ale jakimś trafem nie uwzględnia że ma przekierować na twoje ESP32.

Zmień port serwera w ESP32 i odpowiednio wpisz w Internal port number, zobacz czy coś się zmieni.

@KatzePL Mam pod wifi rutera kilka czynnych serwerów ESP które mają ustawione różne adresy IP i odpowiednio różne porty. Na dwóch z nich testowałem przekierowanie portów.  Też bez sukcesu.

@kostuch Sprawdziłem na ruterze zabezpieczenia - są nieaktywne. Na Windowsie 11 próbowałem z wyłączoną "zaporą i ochroną sieci". No ale mam pod ręką dwa telefony "android 8" i drugi nowszy "android 11" na których sprawdzam.   Przez lokalne ip działa. Przez zewnetrzne ip nie działa. 

Uważam że najprawdopodobniej musi być coś w routerze źle ustawione, skoro działało wcześniej na innym routerze to raczej nie może być blokady.

@czeslaw Co to za MAC obok wpisanego IP?

1 minutę temu, KatzePL napisał:

skoro działało wcześniej na innym routerze to raczej nie może być blokady.

Na innym routerze, na innym kablu, na innym łączu, na dynamicznym ip (poprzednio na statycznym) - Twoim zdaniem nie ma żadnej różnicy? Robiłem swego czasu w ISP i zapewniam, że to akurat możliwe i prawdopodobne.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.